O altă variantă care este luată în considerare este şi emiterea de către Guvern a unei ordonanţe de urgenţă care să conţină prevederile legii pentru promovarea judecătorilor la ÎCCJ. Sursele politice au spus că trebuie analizat dacă procedural este posibilă această variantă.
Liderii coaliţiei de guvernare au analizat şi problema Legii asistenţei sociale şi cel mai probabil proiectul va fi lăsat să fie adoptat tacit de Senat. După aceea, va fi introdus în procedură de urgenţă în dezbaterea Camerei Deputaţilor, unde Puterea dispune de o majoritate mai confortabilă.
Proiectul de lege privind promovarea judecătorilor la Înalta Curte a fost respins de Senat, în calitate de for decizional. Puterea a cerut reluarea votului, din motive procedurale, însă liderii de grupuri parlamentare ale Opoziţiei au refuzat. În acest fel, proiectul, în forma actuală, ar mai putea fi relansat în dezbaterea parlamentară doar în sesiunea viitoare.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat recent că Guvernul trebuie să-şi angajeze răspunderea pe legea de promovare a judecătorilor la Curtea Supremă şi pe legea asistenţei sociale.
Pe de altă parte, preşedintele PSD, Victor Ponta, a afirmat că Guvernul nu-şi poate angaja răspunderea pentru Legea asistenţei sociale în această sesiune, potrivit Agerpres.
Ponta a vorbit şi de scrisoarea trimisă de preşedintele Traian Băsescu Parlamentului în privinţa legii asistenţei sociale şi a legii de numire a judecătorilor ÎCCJ, pe care a considerat-o „semn de ipocrizie”. Ponta a spus că preşedintele ar fi trebuit să adreseze scrisoarea respectivă senatorilor de la putere, care au lipsit de la vot.
Preşedintele Traian Băsescu a trimis, luni, o nouă scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, în care revine asupra „rugăminţii” de a acorda o atenţie deosebită în adoptarea modificărilor la statutul judecătorilor şi procurorilor şi a legii asistenţei sociale.