ZF: România, ţara unde întreprinzătorii stau la coadă să-şi plătească taxele. În pofida zecilor de milioane de euro cheltuite pe sisteme informatice, întreprinzătorii stau la cozi ore întregi, în stradă, să-şi plătească taxele. Modernizarea statului se dovedeşte o vorbă goală. Firmele au ajuns să angajeze special oameni să stea la cozile ANAF. Nervi, aglomeraţie, îmbrânceli şi nemulţumire – aceasta era atmosfera ieri dimineaţă din faţa sediului Administraţiei Fiscale a Sectorului 2 unde circa 100 de oameni stăteau la coadă pentru a depune la ghişee documente necesare pentru plata impozitelor şi taxelor către statul român.
Adevărul: De unde va da România banii înapoi la FMI? Începând din 2012, va trebui să returnăm finanţatorilor de la Washington 13,4 miliarde de euro. Dacă nu va avea fonduri, Guvernul va fi nevoit să crească taxele, iar leul se va deprecia. A venit şi anul de graţie 2012, în care vom începe să rambursăm banii luaţi prin controversatul împrumut de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), în valoare totală de aproximativ 13,4 miliarde de euro. Dincolo de discuţiile privind (in)eficienţa cu care au fost folosiţi aceşti bani, adevărata problemă pe care o vom avea de rezolvat în următorii patru ani este de unde vom face rost de fonduri pentru a ne plăti ratele, dobânzile şi comisioanele aferente acestui împrumut.
Capital: Afacerea anului pentru bancheri: datoria publică de 12,5 miliarde de euro. La o nevoie totală de finanţare şi refinanţare a deficitului bugetar de peste 15 miliarde de euro, raportul dintre creditorii străini şi cei interni va fi, în acest an, în cel mai bun caz, de unu la cinci. Băncile îşi pot freca mâinile. Reducerea liniilor de finanţare dinspre băncile-mamă spre subsidiarele din România în 2012, la care se adaugă apetitul slab pentru credite şi creditare, îi va determina pe bancheri să-şi bazeze şi mai mult businessul pe afacerile cu statul, mai exact pe nevoia sa de bani.
Gândul: Ce trebuie să schimbe Europa pentru a rămâne o superputere economică şi în viitor – RAPORT. Europa trebuie să păstreze actualul model de creştere economică, însă acesta trebuie ajustat pentru a spori competitivitatea forţei de muncă şi pentru a reduce cheltuielile guvernamentale destinate asistenţei sociale, arată un nou studiu lansat marţi de Banca Mondială. Modelul european de creştere economică a fost un motor de convergenţă economică şi a permis ca sute de milioane de europeni să se bucure de o bunăstare nemaîntâlnită, notează oficialii băncii.
România liberă: Dacia-Renault primeşte cadou şosea la preţ de lux: Lărgirea unui drum naţional, mai scumpă decât o autostradă nouă. Guvernul a aprobat un preţ de cel puţin 6 milioane de euro pe kilometru pentru modernizarea şoselei ce leagă uzinele Dacia-Renault la infrastructura rutieră naţională. Cu 4 milioane de euro se poate construi un kilometru de autostradă de la zero. Adăugarea a încă două benzi de circulaţie drumului naţional DN 73 Piteşti-Câmpulung la care se adaugă modernizarea altor trei kilometri de legătură între această şosea şi platforma Dacia-Renault de la Mioveni ar putea costa contribuabilii români 275 milioane lei, inclusiv TVA, respectiv 65 milioane de euro.