„Pentru România, în calitatea de nou membru UE, libera circulaţie a forţei de muncă este o valoare fundamentală, care trebuie respectată nu în mod selectiv, ci pentru toţi. În al doilea rând, s-a dovedit de către diverse rapoarte ale Comisiei Europene că forţa de muncă din statele estice a avut o contribuţie benefică în celelalte ţări membre UE. În Italia, cei aproximativ un milion de români sunt bine integraţi, muncesc mult şi plătesc taxe, având o contribuţie de 1,4% la PIB-ul italian. Cei mai mulţi dintre românii care muncesc în Italia au un bun nivel de şcolarizare. De aceea, de la Bucureşti ducem o luptă pentru ca această contribuţie să fie respectată”, a precizat Corlăţean.
Ministrul român de Externe a denunţat polemicile din unele state UE privind eliminarea restricţiilor de pe piaţa muncii: „În contextul crizei economice, unii politicieni, chiar şi în ţări cu vechi tradiţii democratice, evocă perspectiva unei invazii a românilor şi bulgarilor din raţiuni de politică internă cu caracter electoral, având intenţii xenofobe, populiste şi rasiste”.
„Ne opunem cu putere acestor atitudini, pentru că intră în contradicţie cu spiritul şi cu însăşi ideea existenţei Uniunii Europene. În acest context, estimăm că în anul 2014 nu va fi nicio invazie în cele nouă ţări care menţineau restricţiile pe piaţa muncii (până la 1 ianuarie 2014 – n.red.), nu va fi nicio invazie în Marea Britanie, nici în Olanda, nici în Germania. Ministrul german al Finanţelor chiar mi-a spus că au nevoie de forţă de muncă din România. În politică îi respect pe cei cinstiţi şi raţionali, pe cei ce evită retoricile populiste şi xenofobe”, a spus Corlăţean.