CRIZA din UCRAINA: Dacă plecăm acum, Ianukovici RĂMÂNE LA PUTERE şi vom trăi în DICTATURĂ

Primăria capitalei ucrainene Kiev, unul dintre primele sedii oficiale ocupate de către contestatari, la 1 decembrie, este de două luni unul dintre "cartierele generale" ale mişcării, iar măsurile de securitate au fost consolidate după violenţele de la mijlocul lui ianuarie.
Romania TV
30 ian. 2014, 08:19
CRIZA din UCRAINA: Dacă plecăm acum, Ianukovici RĂMÂNE LA PUTERE şi vom trăi în DICTATURĂ

 „Trebuie să rezistăm pentru ca să obţinem rezultate„, declară în incinta primăriei Petro, întins pe o saltea, cu ochii umflaţi de somn.

Care sunt aceste rezultate? „Victoria asupra acestei puteri criminale şi traiul într-o ţară normală şi europeană” spune Petro, care mărturiseşte că vrea să se întoarcă acasă.

Bărbatul robust, originar din regiunea Ternopil, în vestul Ucrainei, face parte din brigăzile de voluntari care asigură securitatea impozantei clădiri de pe bulevardul Hreşciatik, plin de corturi ridicate de către contestatari. El face de gardă şi se odihneşte, în ture de câte patru ore.

Primăria este printre primele „cucerite” de către contestatari. A fost ocupată pe 1 decembrie, în cursul unei manifestaţii a sute de mii de persoane, indignate de dispersarea unui miting studenţesc, în Piaţa Independenţei.

Sediul a devenit rapid unul dintre „cartierele generale” ale mişcării. Un centru medical improvizat a fost instalat înăuntru, iar manifestanţi veniţi din provincie dorm pe saltele pentru gimanstică în lojele de deasupra sălii de recepţie.

După două luni, organizarea s-a „rodat”, iar sediul continuă să adăpostească manifestanţi copleşiţi de frig care vin să doarmă înăuntru, la cald, să primească îngrijiri pentru o răceală sau să urmărească şedinţele Parlamentului pe un ecran uriaş.

Citeşte şi Kommersant: Ucraina se îndreaptă către un RĂZBOI CIVIL

Însă atmosfera s-a schimbat, după radicalizarea mişcării de contestare şi replierea acesteia după baricade. Pe scara care conduce spre uriaşa sală de recepţie, dominată de steagurile partidului ultranaţionalist Svoboda (Libertate), sârma ghimpată stă alături de decoraţiuni rămase de la Crăciun. Intrările sunt păzite şi „filtrate” de paznici în pufoaică şi purtând cagulă.

„Ne batem pentru viitorul nostru”

Pentru a circula în interior este necesară obţinerea acordului „comandantului” Ruslan Andriiko, al cărui „birou” tronează pe o estradă. „Sunt obosiţi, sunt aici de două luni”, spune Andriiko, unul dintre liderii mişcării de tineret din cadrul Svoboda.

„Dar ne batem pentru viitorul nostru. Dacă plecăm acum, Ianukovici va rămâne la putere pentru totdeauna şi vom trăi în dictatură„, spune tânărul, în vârstă de 27 de ani, nebărbierit de trei zile, care răspunde cu un aer resemnat solicitărilor permanente.

Forţele de ordine au încercat să disloce ocupanţii primăriei pe 11 decembrie, însă nu au reuşit. Membrii forţelor de ordine au fost stropiţi de către manifestanţi cu apă provenind de la un dispozitiv de intervenţie pentru incendii, la o temperatură de minus zece grade Celsius, şi au fost nevoiţi să se retragă.

Citeşte şi IANUKOVICI o ia pe urmele lui CEAUŞESCU. Află cine spune asta

Chiar dacă funcţionarii pot intra în majoritatea birourilor administrative, autorităţile sunt furioase din cauza ocupării acestora, dar şi a Casei Sindicatelor, la Piaţa Independenţei, care a fost transformată în sediu al opoziţiei. În ultimele zile, contestatarii au preluat controlul asupra Casei Ucrainei, un fost muzeu care era folosit ca bază de către poliţişti de proximitate, dar şi asupra a jumătate din administraţiile regionale, în ţară.

Ministerul de Interne a acuzat recent manifestanţi că depozitează arme în clădiri publice, destinate unor grupări extremiste, potrivit instituţiei.

Slava, un tânăr venit din regiunea Liov, un fief naţionalist în vestul ţării, recunoaşte că atmosfera este tensionată. „Prima dată când am venit aici, totul era foarte organizat, erau mulţi voluntari”, spune el. În prezent, „toate aceste măşti nu îmi plac, iar lucrurile se complică pentru că oamenii sunt obosiţi”, continuă tânărul. Nici nu intră în discuţie să plece. „Trebuie să se acţioneze”, îndeamnă el. „Vom învinge„, spune tânărul.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Schema de tratament preventiv de primăvară la pomii fructiferi. Așa vei avea o recoltă bogată și zeci de kilograme de fructe
Capital.ro
Ȋți face buletin cu cip în România. Noua lege în vigoare din 2025. Restricție pentru cine refuză
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Prognoza meteo, 19 aprilie. Temperaturile cresc, dar ploile nu lipsesc în Sâmbăta Mare
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI