Gruparea jihadistă Ansar Beit al-Maqdess ameninţă că îl vizează pe cel mai puternic om din Egipt, Abdel Fattah el-Sisi, care ar urma să candideze pentru fi’uncţia de preşedinte al ţării.
Ansar Beit al-Maqdess, o grupare jihadistă inspirată de Al-Qaida, care a revendicat şi asainarea, marţi, la Cairo a generalului de poliţie Mohamed Said, a ameninţat că-i va ataca pe el-Sisi şi pe ministrul de Interne. „Răzbunarea va veni”, a avertizat gruparea cu baza în Peninsula Sinai, într-un comunicat postat pe site-uri jihadiste.
Potrivit Centrului american de supraveghere a site-urile islamiste SITE, un comandant Ansar Beit al-Maqdess, Abu Usama al-Masri, i-a îndemnat pe militari să organizeze o rebeliune, altfel îi va ataca.
În septembrie 2013, ministrul de Interne a scăpat în viaţă dintr-un atentat revendicat de această grupare, care afirmă că acţionează ca represalii faţă de reprimarea susţinătorilor fostului preşedinte islamist Mohamed Morsi.
Cel puţin 14 poliţişti şi nouă militari au fost ucişi, în ultima săptămână, în Peninsula Sinai, potrivit unui bilanţ AFP.
Ameninţări la adresa unor interese economice
Ansar Beit al-Maqdess a revendicat, în paralel, un atac comis luni, în Sinai, asupra unui gazoduct către Iordania şi a ameninţat cu extinderea unui „război economic împotriva clicii trădătorilor până la înfrângerea lor”.
Gruparea afirmă că va viza „interesele economice ale regimului”, acuzându-l pe „el-Sisi şi generalii” că îşi „umplu buzunarele cu miliarde de lire egiptene”.
Pe de altă parte, Guvernul interimar a primit joi susţinerea fostului premier britanic Tony Blair, emisarul Cvartetului în Orientul Mijlociu.
Citeşte şi Dezvăluiri incredibile ale unui terorist. Sute de britanici sunt antrenaţi de Al-Qaida în Siria
„Este un fapt că (mişcarea) Fraţii Musulmani a încercat să deturneze ţara şi valorile sale (…). Armata a intervenit la cererea poporului, pentru a conduce ţara către un stadiu al dezvoltării sale democratice. Este necesar să susţinem noul Guvern în această sarcină”, a declarat Blair într-un interviu pentru postul Sky News Arabia.
De asemenea, Parchetul egiptean a anunţat că 20 de jurnalişti de la postul de televiziune prin satelit Al-Jazeera, considerată favorabilă mişcării Fraţii Musulmani de către autorităţi, urmează să fie judecaţi. În total, 16 reporteri egipteni sunt acuzaţi de apartenenţă la o „organizaţie teroristă”, iar patru străini sunt acuzaţi că au difuzat „ştiri false”.
Calificând această decizie un „revers major pentru libertatea presei”, Amnesti International (AI) a subliniat că „odată cu apropierea alegerilor, o presă liberă este esenţială”, şi că jurnaliştii „nu pot să muncească în frică”.
„Faptul că Guvernul vizează jurnalişti şi pe alţii în baza unor argumente false este o eroare şi arată un dispreţ monstruos faţă de protecţia drepturilor fundamentale şi libertăţilor”, a declarat Jennifer Psaki, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.