Preşedintele a declarat că îşi asumă eroarea că nu a sesizat din 2010, odată cu promulgarea Codului de Procedură Penală, nu a sesizat faptul că articolul 140 din Codul de Procedură Penală lasă statul incapabil să combată eficient o serie amplă de infracţiuni.
„Statul rămâne fără mijloace de a identifica şi preveni acte precum abuzul în servicu, traficul de influenţă, fraudele fiscale, traficul de persoane, criminalitate transfrontalieră, trafic de droguri. Toate acestea se urmăresc prin mijloace tehnice, iar art. 140 ia statului român capacitatea de a prinde reţele sau oameni implicaţi în astfel de ilegalităţi. Îmi asum că nu am înţeles în 2010 sensul articolului, dar asta nu îl scuteşte pe dl. Ponta să nu ia în seamă semnalele venite”, a declarat Băsescu.
Acesta crede că Guvernul poate corecta problema chiar în cursul acestei zile, înainte de intrarea în vigoare a Codului pe 1 februarie. Totodată, preşedintele i-a reproşat faptul că, neamendând Codul de Procedură Penală a ignorat semnalele repetate venite din lumea justiţiei, inclusiv cel de la şedinţa CSM din 6 ianuarie.
„O spun cu toată responsabilitatea: dacă primul-ministru nu îşi asumă emiterea unei OUG care să corecteze neajunsurile art. 140, este emblema corupţiei. Are destule altele care l-au situat deja în sfera omului corupt: ba pământuri la CJ Brăila, cum a tratat problema Rompetrol sau ASF. Dacă nu face urgent modificările ce trebuie făcute, el devine scutul oamenilor corupţi şi primul responsabil”, a afirmat preşedintele României.
Pentru forma în care articolul 140 a fost adoptat, Băsescu îl acuză pe fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, despre care a spus că este „incorect”. „Acum aveţi explicaţia de ce nu îl susţin pe domnul Predoiu. În 2010 a negociat Codul de Procedură Penală cu toată lumea în Parlament şi de asta nu a fost un ministru al Justiţiei corect”, a conchis Traian Băsescu.
Iată principalele declaraţii ale preşedintelui Băsescu: -Codul de Procedură Penală articolul 140 vizează utilizarea de mijloace tehnice înainte de urmărirea penală a unei persoane. Eu îmi asum promulgarea Codului, dar şi eroarea de a nu fi înţeles sensul articolului 140. Asta nu înseamnă că nu trebuie corectat. Juriştii de la preşedinţie sunt constituţionalişti, nu penalişti.
-După cum dl. Ponta a elaborat pe 15 octombrie seara şi a aprobat în Guvern pe 16 octombrie o OUG pentru a rezolva problemele din interese din ASF, la fel poate rezolva problemele din CPP. Pe 6 ianuarie, la CSM, s-a convenit ca observaţiile ICCJ, ale doamnei Hăineală să fie introduse într-o OUG care să fie adoptată de Guvern înainte de intrarea în vigoare a Codurilor. Acest lucru nu s-a întâmplat.
-Statul rămâne fără mijloace de a identifica şi preveni acte precum abuzul în servicu, traficul de influenţă, fraudele fiscale, traficul de persoane, criminalitate transfrontalieră, trafic de droguri. Toate acestea se urmăresc prin mijloace tehnice, iar art. 140 ia statului român capacitatea de a prinde reţele sau oameni implicaţi în astfel de ilegalităţi. Îmi asum că nu am înţeles în 2010 sensul articolului, dar asta nu îl scuteşte pe dl. Ponta să nu ia în seamă semnalele venite.
-o spun cu toată resposansabilitatea: dacă primul-ministru nu îşi asumă emiterea unei OUG care să corecteze neajunsurile art. 140, este emblema corupţiei. Are destule altele care l-au situat deja în sfera omului corupt: ba pământuri la CJ Brăila, cum a tratat problema Rompetrol sau ASF. Dacă nu face urgent modificările ce trebuie făcute, el devine scutul oamenilor corupţi şi primul responsabil.
-Tot timpul a fost această discuţie că se va interveni legislativ. iată că am ajuns în ultima zi şi el spune că e din 2010.
-Acum aveţi explicaţia de ce nu îl susţin pe dl. Predoiu. În 2010 a negociat CPP cu toată lumea în Parlament şi de asta nu a fost un ministru al Justiţiei corect.
Citeşte şi
Traian Băsescu solicită completări la Codul Penal înainte de a-l promulga
Cătălin Ivan: Băsescu, un „urechist” în ale justiției, își recunoaște în sfârșit incompetența și dă vina pe USL
Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, atrage atenția că Traian Băsescu recunoaște că a promulgat un Cod Penal cu erori, cel mai grav fiind faptul că tot președintele este cel care acuză pentru greșeala sa.
„Traian Băsescu a ieșit astăzi și a recunoscut că a promulgat un Cod Penal cu erori. Este pur și simplu jenant modul în care își asumă această greșeală după patru ani, iar scuzele penibile legate de consilieri nu au nicio valoare acum. Însă și mai grav este faptul că tot Traian Băsescu este cel care acuză, vorbind despre un Cod care acționează ca un «scut pentru corupți», Cod pe care chiar oamenii săi l-au elaborat!
Traian Băsescu, Monica Macovei și oamenii lor spun un lucru despre noile Coduri, în timp ce fostul ministru Predoiu spune total altceva. Cred că sunt semne clare ale unui sfârșit trist de regim, care nu mai reprezintă decât zgomot de fond”, afirmă Cătălin Ivan.