Zgonea: Dacă vrea să se implice în discuţii pe coduri, Băsescu să asume că a promulgat cu tot cu erori

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, susţine că, dacă şeful statului doreşte să se implice public în discuţiile despre Codul penal şi Codul de procedură penală, atunci "este obligat să-şi asume direct faptul că le-a promulgat cu tot cu erori", el arătând că "scuza sa despre o greşeală a consilierilor este inacceptabilă", transmite Mediafax.
Romania TV
30 ian. 2014, 19:48
Zgonea: Dacă vrea să se implice în discuţii pe coduri, Băsescu să asume că a promulgat cu tot cu erori

„Codul Penal a fost adoptat în 2009, prin asumarea răspunderii, de către Guvernul condus de Emil Boc, după care a fost promulgat de preşedintele Traian Băsescu. Acesta a acceptat şi Codul de Procedură penală în forma adoptată de Camera Deputaţilor de la acea dată, unde PDL avea majoritate. Este evident că cele două coduri sunt opera Preşedintelui şi a PDL, iar dacă acestea conţin erori înseamnă că poate ei au dorit să creeze un «scut pentru corupţi»”, a declarat Valeriu Zgonea potrivit unui comunicat transmis joi de PSD.

Preşedintele Camerei menţionează că, „dacă doreşte să se implice public în discuţiile despre cele două coduri, deşi acestea privesc mai degrabă Ministerul Justiţiei şi instituţiile din Justiţie, Traian Băsescu este obligat să-şi asume direct faptul că le-a promulgat cu tot cu erori”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că îşi asumă promulgarea Codului de Procedură Penală, fiind responsabilitatea preşedintelui, precum şi eroarea de a nu fi înţeles sensul articolului 140 din Cod, menţionând însă că asta nu înseamnă că legea nu poate fi corectată.

„Eu îmi asum promulgarea Codului de procedură penală, pentru că asta este resposnabilitatea preşedintelui. În acelaşi timp, îmi asum şi eroarea de a nu fi înţeles sensul articolului 140 din Codul de procedură penală. Asta nu însemană că nu trebuie corectat”, a spus Băsescu.

El a ţinut să sublinieze că juriştii de la Preşedinţie sunt constituţionalişti, nu penalişti.

„Nici eu nu sunt un penalist, problema înţelegerii articolului 140 ţine foarte mult de judecători şi procurori de penal. Asta nu înseamnă că nu trebuie corectată o eroare”, a spus Băsescu.

„Aşa cum pe 15 octombrie noapatea s-a elaborat o OUG pe care Ponta a adoptat-o pe 16 octombrie, în şedinţă de Guvern, pentru a rezolva problemele de interese din ASF, la fel poate să rezolve şi problema Codului de procedură penală”, a spus Băsescu.

Şeful statului a mai spus că a participat la şedinţa CSM din 6 ianuarie, când s-a convenit ca observaţiile Înaltei Curţi, cele venite din partea preşedintelui CSM, Oana Hăineală, legat exact de legea 140, sau observaţiile altor judecători din sistem, să fie introduse într-o Ordonanţă de Urgenţă care să fie adoptată de Guvern înainte de intrarea în vigoare a Codurilor.

VEZI SI:

ICCJ: Modificările propuse pentru noile coduri să fie făcute înaintea intrării în vigoare a acestora

Spynews
Românul care a înjunghiat-o pe fetița de 11 ani, în Londra, este și el tatăl unui copil de patru ani. Ce obișnuia să posteze pe Internet: ”Absolut sinistre”
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce metodă a găsit un român pentru a nu mai da bacșiș curierului când îi aduce mâncarea. “Să am motiv să nu le dau”
Capital.ro
Zi de doliu pentru România. Adio, maestre! Maia Morgenstern e devastată
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Sebastian Burduja, despre capacitatea de stocare de gaze naturale: „Ne vom atinge limita cu două luni ÎNAINTE de termen”
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Ștefan și Maria de la Mireasa, sezonul 9, vacanță romantică în Italia. Cum și-a răsfățat fostul concurent soția de ziua ei onomastică / FOTO
Spynews
Cum a surprins-o Ronald Gavril pe Anamaria Prodan, de ziua onomastică. Iubitul vedetei a dat dovadă de romantismul suprem | FOTO
Evz.ro
Prințul William și Kate ascund un mare secret. Folosesc nume de cod
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Anca Țurcașiu, prima reacție după ce CANCAN a surprins-o cu noul iubit. A spus-o public!
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Cum vrea Vlad Pascu să scape de închisoare. Părinții celor doi tineri uciși în tragedia de la 2 Mai sunt revoltați: „Vrea să fie eliberat, să-și îmbrățișeze părinții”
Capital.ro
Şoc în România. Se întoarce Băsescu. A decis clar după câțiva ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Consiliul superior de medicină legală: Trei deficiențe majore în îngrijirea medicală a pacientului decedat la Spitalul „Sfântul Pantelimon”
MediaFlux
BOALA de care suferă DONALD TRUMP după ce a fost ÎMPUȘCAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...