Victor Ponta a făcut acest anunţ după o întrevedere cu ministrul de Justiţie, Robert Cazanciuc. „Cele două coduri au fost discutate de specialişti înainte de a fi adoptate în 2009, au fost promulgate de preşedintele României şi au mai trecut câţiva ani înainte de a fi puse în aplicare. Mă alătur opiniilor specialiştilor că sunt coduri europene, moderne, mult mai bune decât cele ale lui Ceauşescu din 1968. Să vii acum, după atâţia ani, să soui nu sunt bune mi se pare semn de neseriozitate şi că ar proteja infractorii semn de prostie”, a declarat Ponta.
Prim-ministrul a precizat că, dacă vor apărea inadvertenţe în interpretarea Codurilor, se vor face modificări pe parcurs. Primele ar putea fi adoptate chiar miercuri de către Guvern, prin care să fie incluse o serie de recomandări venite de la ICCJ şi CSM.
Aceste recomandări, inclusiv cele legate de efectuarea interceptărilor, vor fi sintetizate de Ministerul de Justiţie şi postate pe site-ul acestei instituţii urmând să fie discutate miercuri de către Guvern. „În baza Codurilor, există prevederea de a se face interceptări după începerea urmăririi penale, conform unei decizii a Curţii Constituţionale din 2009. Dacă va exista o propunere de text prin care se începe urmărirea penală pe fapte, nu pe persoane, nu există nici o problemă”, a spus Ponta.
În ce priveşte obiecţiile ridicate de către preşedintele României faţă de noul Cod de Procedură Penală, Victor Ponta s-a mărginit să spună: „Trebuie să înţeleagă şi marinarii că Codul Penal nu se referă la traficul de blugi”.
Ministerul Justiţiei va lansa în dezbatere publică vineri, pe site-ul www.just.ro, propunerile făcute de Consiliul Superior al Magistraturii, instanţe sau parchete pentru modificarea unor prevederi din noul Cod penal iar miercuri, în şedinţa de guvern, va fi luată o decizie în acest sens, a anunţat premierul Victor Ponta, la sediul MJ.
El a subliniat că ministrul Justiţiei a discutat cu reprezentanţii CSM, ai Ministerului Public şi ai Înaltei Curţi şi, în măsura în care inadvertenţele din noul Cod ar afecta în vreun fel sau altul activitatea instanţelor sau parchetelor, vor fi făcute „mici ajustări”.
„Astăzi (vineri, n.r.), domnul ministru al Justiţiei va pune pe site, în dezbatere publică, centralizarea propunerilor făcute de către CSM, instanţe, parchete, iar miercuri, în şedinţa de guvern, vom lua o decizie în acest sens. În ceea ce priveşte Codul penal, eu am o opinie şi profesională, şi politică, şi anume aceea că articolul 278 poate, în contextul actual, să îngrădească libertatea de exprimare şi libertatea presei, motiv pentru care există un proiect de lege de abrogare a articolului 278 deja în Parlament. Am discutat în cadrul coaliţiei de guvernare a USL şi luni sau marţi vom adopta Legea de abrogare a articolului 278”, a afirmat Ponta la Ministerul Justiţiei, după discuţia cu ministrul Robert Cazanciuc, notează Agerpres.
Ponta a spus că speră ca această lege să nu fie atacată de preşedinte la Curtea Constituţională, adăugând că e în interesul întregii societăţi ca activitatea mass-media şi a celor care se exprimă să nu fie afectată.
„La problema interceptărilor, lucrurile stau în felul următor: mandatele de ascultare pe siguranţă naţională nu s-au modificat în niciun fel. Legea 51 din 1991 le prevede în continuare, nu e niciun fel de problemă. În al doilea rând, în baza codurilor actuale, care intră în vigoare mâine, există şi s-a introdus acea prevedere de a se face interceptările după ce se începe urmărirea penală, adică exact cum a dispus Curtea Constituţională într-o decizie din 2009. În măsura în care există o propunere de text pe care eu o consider de natură să rezolve interpretarea diferită, ca să se poată începe urmărirea penală faţă de fapte, şi nu faţă de persoane, şi atunci, toate lucrurile se rezolvă. O să vedeţi propunerea, astăzi, afişată pe site şi în măsura în care nu există niciun fel de alte obiecţii ale specialiştilor, miercuri o adoptăm”, a adăugat primul-ministru.
Traian Băsescu a afirmat că primul-ministru Victor Ponta trebuie să modifice articolul 140 din Codul de Procedură Penală referitor la utilizarea mijloacelor de interceptare pentru a nu lăsa statul român neputincios în faţa reţelelor de crimă organizată şi a corupţiei. În caz contrar, premierul devine „scutul oamenilor corupţi şi primul responsabil”.
Preşedintele a declarat că îşi asumă eroarea că nu a sesizat din 2010, odată cu promulgarea Codului de Procedură Penală, nu a sesizat faptul că articolul 140 din Codul de Procedură Penală lasă statul incapabil să combată eficient o serie amplă de infracţiuni.
„Statul rămâne fără mijloace de a identifica şi preveni acte precum abuzul în servicu, traficul de influenţă, fraudele fiscale, traficul de persoane, criminalitate transfrontalieră, trafic de droguri. Toate acestea se urmăresc prin mijloace tehnice, iar art. 140 ia statului român capacitatea de a prinde reţele sau oameni implicaţi în astfel de ilegalităţi. Îmi asum că nu am înţeles în 2010 sensul articolului, dar asta nu îl scuteşte pe dl. Ponta să nu ia în seamă semnalele venite”, a declarat Băsescu.
Acesta crede că Guvernul poate corecta problema chiar în cursul acestei zile, înainte de intrarea în vigoare a Codului pe 1 februarie. Totodată, preşedintele i-a reproşat faptul că, neamendând Codul de Procedură Penală a ignorat semnalele repetate venite din lumea justiţiei, inclusiv cel de la şedinţa CSM din 6 ianuarie.
„O spun cu toată responsabilitatea: dacă primul-ministru nu îşi asumă emiterea unei OUG care să corecteze neajunsurile art. 140, este emblema corupţiei. Are destule altele care l-au situat deja în sfera omului corupt: ba pământuri la CJ Brăila, cum a tratat problema Rompetrol sau ASF. Dacă nu face urgent modificările ce trebuie făcute, el devine scutul oamenilor corupţi şi primul responsabil”, a afirmat preşedintele României.
Pentru forma în care articolul 140 a fost adoptat, Băsescu îl acuză pe fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, despre care a spus că este „incorect”. „Acum aveţi explicaţia de ce nu îl susţin pe domnul Predoiu. În 2010 a negociat Codul de Procedură Penală cu toată lumea în Parlament şi de asta nu a fost un ministru al Justiţiei corect”, a conchis Traian Băsescu.