Potrivit Căpităniei Zonale a Portului Tulcea, Dunărea este acoperită de sloiuri subţiri în curgere cu tendinţă de îngroşare, toate navele acostate în Portul Tulcea primind comandă de a se retrage în iernatic, astfel încât să nu fie afectate de sloiuri.
‘Situaţia este monitorizată în permanenţă, pe Dunăre circulă doar navele societăţii Navrom Delta SA care au corp metalic, iar Administraţia Fluvială a Dunării de Jos din Galaţi are la Tulcea şi la Sulina trei remorchere cărora, în funcţie de evoluţia evenimentelor hidro-meteorologice, li se va alătura Perseus’, a declarat pentru AGERPRES şeful Căpităniei Zonale a Portului Tulcea, Dan Ichim.
În momentul de faţă, potrivit sursei, bara Sulina este impracticabilă din cauza furtunii de gradul 6-7 de pe Marea Neagră, astfel că nicio navă maritimă nu-şi mai poate continua drumul pe mare sau intra de pe mare pe canal.
În condiţiile în care, potrivit preşedintelui Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Tulcea, prefectul Lucian Simion, pe Dunăre, în zona Crişan-Mila 23-canalul Caraorman, vineri s-au constatat aglomerări de sloiuri, toate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă au fost avertizate pentru a lua măsuri de preîntâmpinare a unor probleme.
‘Comitetele locale trebuie să intervină pentru deblocarea tuturor căilor rutiere inter-comunale. Am verificat existenţa în dispozitiv a remorcherelor Armatei care pot interveni pentru trecerea în suburbia Tudor Vladimirescu de unde, pe uscat, se poate ajunge în localităţile de pe braţul Chilia. Apoi, pe calea apei, se pot asigura legăturile spre Sulina şi Sfântu Gheorghe’, a menţionat şeful CJSU.
Potrivit conducerii Navrom Delta SA, în contextul în care, vineri, rezerva de combustibil care a plecat de la Ploieşti nu a ajuns încă la Tulcea, din cauza drumurilor închise circulaţiei, cursele de călători au asigurat combustibilul până la începutul săptămânii următoare.
De asemenea, conform şefului CJSU, Tulcea urmează să primească de la Rezerva Statului 25 de tone de combustibil, pentru continuarea acţiunilor de deszăpezire.
31 de localităţi din judeţul Tulcea erau vineri după-amiază izolate, din cauza cantităţii mari de zăpadă, intervenţiile autorităţilor fiind foarte dificile în condiţiile în care continuă să viscolească, iar majoritatea drumurilor din Tulcea sunt situate în pantă, astfel că foarte des apar ‘dopuri’ de zăpadă, unde tocmai s-a deszăpezit.
‘Sunt zone din judeţ unde zăpada atinge doi metri înălţime, iar intervenţiile noastre sunt anulate de viscol. Batem pasul pe loc, mai ales în zona Agighiol. Din păcate, mai sunt conducători auto care, în ciuda avertizărilor, pleacă la drum, intervenim pentru deblocarea lor, iar ritmul deszăpezirii este încetinit. Credem că, cel târziu duminică, pe drumurile secundare din judeţ se va putea circula dirijat, pe o singură bandă, iar pe drumurile principale – pe două benzi’, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Strat.
Tulcea este în continuare în stare de alertă, autorităţile făcând eforturi pentru a sprijini populaţia aflată în localităţile izolate.
Circulaţia pe toate drumurile naţionale din judeţul Tulcea este închisă în momentul de faţă, conform Centrului Infotrafic al IGPR, iar autorităţile le recomandă tuturor conducătorilor auto să nu plece la drum.