Singura mândrie a deţinuţilor. Cele mai frumoase 10 puşcării ale lumii FOTO

Viaţa în închisoare nu este uşoară şi nici plăcută, dar asta nu înseamnă că puşcăriile trebuie să arate respingător din punct de vedere arhitectonic. Ba din contră, unele dintre ele sunt instituţii moderne, cu multiple elemente eco-friendly, în timp ce altele, construite în urmă cu mai bine de un secol, sunt adevărate bijuterii arhitecturale.
Daniel Spătaru
02 feb. 2014, 12:06
Singura mândrie a deţinuţilor. Cele mai frumoase 10 puşcării ale lumii FOTO

10. Centrul de Detenţie Juvenilă Cuyahoga County, Cleveland (Ohio), SUA

Este cel mai vechi centru de detenţie pentru minori din SUA, fiind dat în folosinţă în decembrie 1931. În medie, aici sunt închişi 163 de prizonieri. În februarie 2010 trei dintre deţinuţi au evadat printr-o bucătărie. Doi dintre ei au fost prinşi în aceeaşi zi, iar al treilea, 4 zile mai târziu.

9. Închisoarea Liubianka, Moscova, Rusia

A fost construită în stil neo-baroc, iar la darea sa în folosionţă, în 1898, a fost sediul Companiei de asigurare din întreaga Rusie. După Revoluţia bolşevică, în 1917, clădirea a fost rechiziţionată şi aici şi-a mutat birourile CEKA – poliţia secretă sovietică, iar mai târziu, KGB-ul. Statuia fondatorului CEKA, Felix Dzerjinski, a străjuit clădirea KGB-ului până în 1991 când, după eșuarea loviturii de stat dată pentru răsturnarea de la putere a lui Mihail Gorbaciov, monumentul lui Felix cel de fier a fost demontat.

8. Închisoarea Yancheng, Suzhou, China

Proiectarea clădirii principale a acestei închisori a fost inspirată de arhitectura Casei Albe de la Wasghington. Construcţia acestei închisori aflate în Provincia Jiangsu a început în anul 2000 şi a fost finalizată 9 ani mai târziu. Este considerată o închisoare de lux, aici fiind încarceraţi în special birocraţii corupţi. Închisoarea are terenuri de baschet, iar prin interiorul ei trece chiar un râu artificial.

7. FPC Yankton, Yankton (Dakota de Sud), SUA

Clădirea a fost dată în folosinţă în 1882 şi a găzduit un Colegiu de arte liberale pe care l-au absolvit multe generaţii de studenţi până în 1983, când a fost închis, din cauza insolvenţei. Biroul Federal al Închisorilor din SUA a cumpărat clădirea şi a transformat-o într-o închisoare de minimă securitate, care găzduieşte 850 de deţinuţi, toţi bărbaţi. Prizonierii pot participa aici la cursuri de contabilitate şi administrarea afacerilor.

6. Penitenciarul Statal Anamosa, Anamosa (Iowa), SUA

Arată mai mult a conac decât a închisoare. A fost construită de deţinuţi în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, după ce închisoarea Fort Madison a devenit prea mică faţă de numărul tot mai mare de persoane care erau condamnate în Iowa. Construcţia a fost finalizată în 1899, după 24 de ani de muncă. Este o închisoare de maximă securitate, în care se află numai bărbaţi.

5. Închisoarea HM, Manchester, Marea Britanie

Este o închisoare de maximă securitate, care poate găzdui până la 1.269 de deţinuţi. Până în 1963 găzduia atât bărbaţi, cât şi femei, dar după acest an s-a hotărât ca prizonierii de aici să fie doar de sex masculin. Ideea arhitecturală a construcţiei i-a aparţinut lui Alfred Warehouse şi este legată în principal de stilul gotic victorian. Lucrările de construcţie au fost finalizate în anul 1869.

4. Collins Bay Institution, Kingston, Canada

Clădirea a fost proiectată în stil Canadian Chateau târziu, cu lucarne şi turnuleţe, acoperişul îmbrăcat în metal şi pereţii din calcar rusticizat. A fost construită de deţinuţi şi finalizată în 1943. În interiorul zidurilor sale pot fi găzduiţi până la 492 de infractori, de sex masculin.

3. Penitenciarul Statal Kentucky, Eddyville (Kentucky), SUA

Este poreclit Castelul de pe Cumberland, datorită designului său impozant. Durata construcţiei sale s-a întins pe durata a a cinci ani, iar la lucrări s-au folosit în special blocuri imense de granit. Penitenciarul s-a deschis oficial în 1889, după ce statisticile din Kentucky erau extrem de sumbre: în 1875, o cincime din deţinuţii de la Închisoarea Kentucky sufereau de pneumonie, iar o treime dintre ei erau afectaţi de scorbut. Actualul penitenciar este maximă siguranţă şi adăposteşte doar bărbaţi.

2. USP Leavenworth, Leavenworth (Kansas), SUA

Are o vechime de peste un secol, dar este la fel impresionantă ca atunci când a fost finalizată. Arhitecţii Eames şi Young, din St. Louis, au fost responsabili pentru designul său, iar primii deţinuţi care şi-au luat celulele în primire au fost consemnaţi în registre în anul 1903. Lucrările de construcţie au continuat însă şi pe parcursul următoarelor două decenii, astfel că această clădire a fost finalizată la mijlocul anilor ’20. A făcut parte din prima generaţie de închisori federale şi a fost cel mai mare penitenciar de maximă siguranţă din SUA până în 2005, când a devenit de securitate medie. Astăzi aici îşi ispăşesc pedepsele 1.870 de deţinuţi de sex masculin.

1. Închisoarea Pima County, Tucson (Arizona), USA

În 2005 a fost terminată extinderea sediilor sale, suplimentându-se totodată cu 500 de locuri capacitatea închisorii. Este de medie siguranţă, iar multe dintre celule au doar un singur pat. Firma AECOM s-a ocupat de designul clădirii, iar materialele de construcţie folosite şi culorile au fost alese în aşa fel încât să se integreze peisajului, munţilor din apropiere. Construcţia a primit de altfel prestigiosul premiu Kemper Goodwin, din partea filialei Arizona a Institutului American al Arhitecţilor, în 2005, şi Certificatul de Merit pentru Facilităţi în domeniul Justiţiei, din partea aceluiaşi Institut, un an mai târziu.

Vezi şi Cele mai BIZARE închisori din lume: De la penitenciarul-restaurant, la celulele-apartamente de lux VIDEO

Vezi şi Închisoarea în care ai vrea să locuieşti GALERIE FOTO

Spynews
Cine este Anca Surdu, noua iubită a lui Denis Alibec. Tânăra este campioană mondială și europeană la gimnastică | GALERIE FOTO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Alimentul pe care mulți români îl consumă, fără să știe că provoacă balonare. Ce recomandă medicii pentru ameliorarea acestei situații de disconfort
Capital.ro
Florin Salam e distrus de această veste: A intrat în comă. Medicii nu-i mai dau șanse
Playtech.ro
Când intră pensiile pe card în luna august 2024. Casa de Pensii, precizări importante
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Antilia, cea mai scumpă casă din lume, valorează 2 miliarde de euro. Cum arată locuința magnatului indian Mukesh Ambani | FOTO
Spynews
Ultima dorință a lui Andrei Versace înainte să moară. Cu cine a vorbit în acea zi
Evz.ro
Laura Lavric ar fi lovit un coleg la o nuntă. Autoritățile anchetează situația
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
INFORMAȚII 💣 Doctorița din Brăila, legături cu MAFIA?! Ar fi avut o relație cu un raket basarabean, pe care l-ar fi... De ce poliția crede că este o „crimă la comandă”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Scene de groază la Paris, chiar înainte de Jocurile Olimpice! O turistă de 25 de ani a fost agresată sexual de cinci indivizi. Ce măsuri au luat autoritățile
Capital.ro
Mașinile interzise. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 24 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
'Era un psihopat!'- Bunica Dianei, tânăra ucisă cu toporul de soț, mărturisiri șocante
substantial.ro
Interpreta Laura Lavric, acuzată de agresiune la o nuntă în Hârlău
MediaFlux
SENIORII care se pot PENSIONA cu 10 ANI mai DEVREME
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!