Raport ÎNGRIJORĂTOR al OMS: Cancerul, un flagel care se extinde necruţător în întreaga lume

Cancerul va continua să se extindă în lume, în special în ţările în dezvoltare, cu aproape 22 de milioane de noi cazuri pe an aşteptate la orizontul lui 2030, faţă de 14 milioane în 2012, potrivit unui raport mondial publicat luni, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Romania TV
03 feb. 2014, 12:37
Raport ÎNGRIJORĂTOR al OMS: Cancerul, un flagel care se extinde necruţător în întreaga lume

În pofida progreselor majore în tratamentele propuse, numărul deceselor ar urma să crească, trecând de la 8,2 milioane în 2012 la 13 milioane în 2030, cu toate că mai mult de jumătate din tipurile de cancer ar putea fi evitate ‘dacă ar fi aplicate corect cunoştinţele actuale’.

Ţările cu venituri mici şi medii sunt, incontestabil, cele mai afectate, întrucât multe dintre ele sunt prost echipate pentru a face faţă acestei creşteri a numărului de bolnavi de cancer’, subliniază Margaret Chan, director general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în introducerea raportului publicat de Centrul internaţional de cercetare în domeniul cancerului (CIRC/IARC), o agenţie specializată a OMS, cu sediul la Lyon, în Franţa.

Realizat cu ajutorul a 250 de experţi din 40 de ţări, raportul ‘World Cancer Report 2014’ trece în revistă principalele date disponibile, explică agenţia franceză de presă.

În 2012, cancerul la plămâni a fost cel mai frecvent diagnosticat tip de cancer (1,8 milioane de cazuri, adică 13% din numărul total de cazuri de cancer), înaintea cancerului de sân (1,7 milioane, 11,9%) şi a cancerului de colon (1,4 milioane, 9,7%).

De asemenea, cancerul pulmonar este cel mai fatal, provocând 1,6 milioane de decese în 2012 (19,4% din toate decesele cauzate de cancer), urmat de cancerul de ficat (800.000, 9,1%) şi de stomac (700.000, 8,8%).

Potrivit raportului citat de France Presse, bărbaţii sunt mai afectaţi decât femeile (ei reprezintă 53% din cazurile de cancer şi 57% din decese). În plus, peste 60% din cazuri şi 70% din decese survin, în prezent, în Africa, Asia şi America Latină, o tendinţă care ar urma să se menţină în următorii ani.

‘Ţinând cont de creşterea şi îmbătrânirea populaţiei, precum şi de dezvoltarea factorilor de risc precum fumatul, situaţia ar urma să se agraveze în următoarele decenii, reprezentând o provocare majoră la adresa sistemelor sanitare din ţările cu venituri mici şi medii’, avertizează directorul CIRC, Christopher Wild, în introducerea raportului.

CITEŞTE ŞI: România este pe PRIMUL loc în Europa la decesele provocate de CANCERUL DE COL UTERIN

La tipurile de cancer legate de infecţii (de ficat, de stomac şi de col uterin), s-au adăugat în ultimul timp şi cancerul de plămâni, cel de sân şi cel de colon, asociate unor factori de risc precum fumatul, alcoolul, obezitatea, lipsa de exerciţii fizice sau consumul de produse alimentare puternic procesate, mai răspândite în ţările bogate, mai notează France Presse.

Aproape jumătate din cele 14 milioane de cazuri noi în 2012 s-au înregistrat în Asia – mai ales în China -, în timp ce Europa reprezenta circa un sfert din cazurile noi, SUA o cincine, iar Africa şi Orientul Mijlociu, doar 8%.

Pentru a răspunde provocărilor financiare care se profilează (în 2010, costul economic anual al cancerului a fost evaluat la 1.160 de miliarde de dolari), raportul recomandă nu doar noi tratamente, ci şi dezvoltarea prevenţiei la scară largă. Printre măsurile preconizate, raportul mai menţionează campanii de vaccinare împotriva hepatitei B şi a virusului Papilloma Uman (HPV), la originea mai multor tipuri de cancer, între care şi cel de col uterin.

Citeşte şi Drama prin care trece un cântăreţ îndrăgit: „Mama mea are cancer în ultimă fază”

 

Spynews
Accident terifiant pe Autostrada Soarelui! Sunt implicate 25 de persoane, printre care şi minori. 8 mașini au fost distruse | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Moneda din România care valorează cât o mașină. Dacă o ai și tu în casă, te îmbogățești peste noapte
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Este obligatoriu în România. A intrat în vigoare miercuri, 31 Iulie
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
Vești excelente! Se dau fonduri europene pentru românii care vor să cumpere animale
Adevarul
Forțele speciale ucrainene au lovit o bază rusească din Siria după întrevederea între Putin și Assad VIDEO
Spynews
Accuweather a actualizat prognoza meteo și anunță temperaturi de 40 de grade în august, în România
Spynews
Plombele dentare vor fi interzise de la 1 ianuarie 2025. Modificările anunțate de Uniunea Europeană
Evz.ro
Adevărata față a lui Alfred Bulai. Procurorii au rămas șocați
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Acest englez a comandat 4 mici la Terasa Obor din București. Cum a reacționat când a mușcat pentru prima dată dintr-unul și ce a făcut cu cele două scobitori primite
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Iubita unui YouTuber cunoscut a murit după ce a mâncat stridii crude! Amândoi au contractat o bacterie extrem de periculoasă
Capital.ro
Se pună limită la plăți. Românii cu restricție la plata cu bani CASH: Risc ridicat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
S-a descoperit al cui este al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței! Oamenii legii sunt aproape de a încheia cazul care a zguduit România
substantial.ro
Avertizări de Caniculă în România: Cod Galben și Portocaliu Emiterea de ANM pentru Mai Multe Județe și București
MediaFlux
CUTREMUR în SUA în ALEGERILE PREZIDENȚIALE! DONALD TRUMP joacă TARE!
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?