NOUL COD PENAL: Situaţia deţinuţilor eliberaţi şi transferaţi

NOUL COD PENAL. Aproximativ 400 de deţinuţi ar putea beneficia de legea mai favorabilă, odată cu intrarea în vigoare a noilor coduri, la 1 februarie, după ce comisiile mixte au analizat aproape 31.000 de dosare ale persoanelor private de libertate, anunţa, vineri, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).
Iulian Tudor
03 feb. 2014, 12:59
NOUL COD PENAL: Situaţia deţinuţilor eliberaţi şi transferaţi

NOUL COD PENAL. Un număr de 122 de deţinuţi au fost puşi în libertate sâmbătă, 1 februarie, ca urmare a punerii în aplicare a prevederilor legale din noul Cod penal şi noul Cod de procedură penală, informa Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).

De asemenea, pentru 176 de deţinuţi, a fost înlocuită pedeapsa închisorii cu măsura educativă a internării într-un centru de detenţie, mai preciza sursa citată.

Primul beneficiar al aplicării legii mai favorabile în cazul deţinuţilor din Capitală a fost un minor, care urma să fie transferat într-un centru educativ, în urma unei decizii luate de Tribunalul Bucureşti.

SITUAŢIA ÎN ŢARĂ:

Zece deţinuţi din Penitenciarul Bistriţa au scăpat de închisoare

Zece deţinuţi din Penitenciarul Bistriţa condamnaţi pentru fapte precum înşelăciune, omor deosebit de grav, viol şi infracţiuni la Codul Rutier au scăpat de închisoare urmare a noilor Coduri, însă doar trei sunt puşi în libertate, ceilalţi fiind trimişi la reeducare în centre de detenţie.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Bistriţa-Năsăud, Dana Ceuca, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că la această instanţă au ajuns trei cereri de eliberare formulate de deţinuţi din Penitenciarul Bistriţa, care au fost judecate în prima zi a lunii februarie, odată cu intrarea în vigoare a noilor Coduri.

Magistraţii au luat act de propunerea Comisiei de evaluare din Penitenciarul Bistriţa constituită în vederea aplicării legii penale mai favorabile în cazul persoanelor aflate în executarea pedepselor şi măsurilor educative privative de libertate şi au dat trei sentinţe favorabile acestora.

Citeşte şi NOUL COD PENAL avantajează şoferii care provoacă accidente cu victime

Este vorba despre eliberarea unui bărbat condamnat pentru înşelăciune şi de internarea în centre de detenţie a doi tineri care, la data săvârşirii faptelor, erau minori, unul fiind condamnat pentru omor deosebit de grav şi altul pentru viol.

„Instanţa a decis eliberarea de îndată a unui bărbat condamnat la 13 ani de închisoare pentru înşelăciune. Potrivit noilor prevederi, pedeapsa pentru fapta sa este între şase luni şi trei ani de închisoare, iar inculpatul săvârşise din ea şapte ani de detenţie. De asemenea, instanţa a mai luat în discuţie şi cazurile a două persoane care, la data săvârşirii faptelor, erau minori. Este vorba de un inculpat condamnat de Tribunalul Târgu Mureş la 12 ani şi jumătate de pedeapsă cu închisoare pentru mai multe fapte, printre care şi omor deosebit de grav, şi de un altul care a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru viol. În ambele cazuri, instanţa a decis măsura educativă a internării într-un centru de detenţie pe o durată egală cu pedeapsa cu închisoarea”, a spus Ceuca.

Potrivit sursei citate, Tribunalul Bistriţa-Năsăud nu are pe rol alte cereri de eliberare.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Bistriţa, Laura Opriş, a declarat, la rândul său, că şi Judecătoria Bistriţa a dat două sentinţe favorabile deţinuţilor, aceştia fiind, la rândul lor, eliberaţi.

De asemenea, potrivit sursei citate, tot Judecătoria Bistriţa a dispus înlocuirea pedepsei închisorii cu măsura internării într-un centru de detenţie în alte cinci cazuri.

Potrivit Biroului de presă al Judecătoriei Bistriţa, este vorba de persoane care au primit pedepse mai mici pentru încălcarea Codului Rutier.

Trei persoane, puse în libertate la Constanţa de la intrarea în vigoare a noului Cod penal

Trei persoane au fost puse în libertate în judeţul Constanţa, din 1 februarie, când a intrat în vigoare noul Cod penal, în urma unor decizii ale instanţelor, iar reprezentanţii Penitenciarului Poarta Albă spun că în unitatea de detenţie sunt circa 1.500 de deţinuţi ale căror dosare sunt reevaluate.

Pe rolul Tribunalului Constanţa s-au aflat, sâmbătă, 15 dosare pentru rejudecarea cauzelor, magistraţii hotărând punerea în libertate într-un singur caz, al unui bărbat care fusese condamnat la 12 ani de închisoare pentru înşelăciune. Instanţa a decis reducerea pedepsei la trei ani, iar pentru că bărbatul ispăşise deja patru ani de închisoare, acesta a fost pus în libertate.

De asemenea, judecătorii Tribunalului Constanţa au mai decis internarea a cinci minori în centre de detenţie, pentru reeducare, iar pentru şase deţinuţi au fost reduse pedepsele. Pentru alţi trei deţinuţi, magistraţii au respins cererile de rejudecare a dosarelor.

De asemenea, şi la Judecăria Medgidia au fost analizate câteva zeci de dosare, iar două persoane au fost puse în libertate. Unul dintre deţinuţi fusese condamnat la doi ani de închisoare, din care executase un an, iar al doilea a fost eliberat după ce ispăşise trei ani de închisoare pentru furt calificat.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Poarta Albă, Gabi Botezan, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că în total în unitatea de detenţie se află aproximativ 1.500 de persoane private de libertate care aveau condamnări definitive şi ale căror dosare au fost analizate începând din luna noiembrie de către o comisie formată dintr-un judecător, un procuror şi un angajat al instituţiei.

„Sesizările comisiei de evaluare a dosarelor de penitenciar vor fi trimise către instanţe, la Tribunalul Constanţa, respectiv Judecătoria Medgdia, iar instanţa de judecată va decide în fiecare caz în parte – punere în liberate, modificare a pedepsei sau înlocuirea cu măsura educativă a internării într-un centru de detenţie, în cazul minorilor, sau chiar respingerea solicitării”, a precizat Gabi Botezan.

La rândul lor, reprezentanţii comisiei de evaluare spun că, în total, vor fi trimise în instanţe aproximativ 300 de solicitări, în jur de 200 către Judecătoria Medgidia, iar restul la Tribunalul Constanţa.

„Iniţial, au fost trimise spre soluţionare aproximativ 50 de dosare, în regim de urgenţă, care s-au judecat chiar pe 1 februarie. De acum înainte vor fi trimise către Judecătoria Medgidia şi Tribunalul Constanţa, circa 20-30 de dosare pe zi, până la epuizarea lor”, au precizat sursele citate.

De asemenea, membrii comisiei spun că mai au de evaluat şi dosarele persoanelor care au fost condamnate în ultimele zile ale lunii ianuarie şi care sunt încarcerate atât la Penitenciarul Poarta Albă, cât şi în arestul Poliţiei Judeţene Constanţa, temenul de finalizare fiind 28 februarie.

Trei deţinuţi au fost eliberaţi din Penitenciarul Vaslui. Ar putea urma şi alţii

Trei deţinuţi din cei o mie încarceraţi în Penitenciarul Vaslui au fost eliberaţi după intrarea în vigoare a noilor Coduri, în timp ce pentru alţi 160 au fost reduse pedepsele, iar dacă deciziile instanţelor vor rămâne definitive, o parte dintre aceştia ar putea beneficia de eliberări condiţionate.

Trei deţinuţi de la Penitenciarul Vaslui au fost puşi în libertate ca urmare a punerii în aplicare a prevederilor legale din noul Cod penal şi noul Cod de procedură penală, constatându-se că, prin aplicarea legii mai favorabile, şi-au ispăşit integral pedepsele.

Citeşte şi Sute de INFRACTORI minori, lăsaţi NESUPRAVEGHEAŢI în centrele de reeducare

Potrivit unor surse oficiale, este vorba despre un bărbat din Olt care, în aprilie 2010, a fost condamnat la trei ani şi nouă luni de închisoare pentru înşelăciune, de un bărbat din Huşi condamnat, în noiembrie 2012, la doi ani şi patru luni de închisoare pentru infracţiuni la regimul circulaţiei şi de un bârlădean care avea de ispăşit o pedeapsă de cinci ani de detenţie pentru furt, fiind încarcerat în martie 2010.

De asemenea, conform surselor citate, pentru alţi 160 de deţinuţi din cei 987 de la Penitenciarul Vaslui care, în ultima lună, au intrat în analiza a trei comisii formate din procurori şi judecători pentru aplicarea noilor Coduri au fost reduse pedepsele. Sentinţele date însă de Judecătoria Vaslui sau de Tribunal nu sunt definitive, acestea putând fi atacate cu recurs de către procurori.

Pentru deţinuţii în cazul cărora sentinţele instanţelor vor rămâne definitive vor fi emise noi mandate de executare a pedepselor în baza cărora, ulterior, comisia de eliberări condiţionate din cadrul Penitenciarului Vaslui va analiza fiecare caz pentru a se constata dacă îndeplineşte condiţiile de eliberare condiţionată.

În Penitenciarul Vaslui sunt încarcerate în prezent peste o mie de deţinuţi, aproximativ 70 la sută fiind condamnaţi pentru furturi şi tâlhării. Mulţi dintre aceştia nu au beneficiat însă de reducerea pedepselor, după intrarea în vigoare a noilor Coduri, în condiţiile în care fie sunt recidivişti fie au de ispăşit mai multe pedepse cumulate.

Iaşi: 13 deţinuţi, transferaţi în centre de reeducare, altor 14 li s-a redus pedeapsa

Un număr de 13 deţinuţi de la Penitenciarul Iaşi, între care şi tineri condamnaţi pentru omor, vor executa restul pedepselor în centrul de reeducare din Târgu Ocna, iar 14 vor beneficia de reducerea sentinţelor, reprezentanţii instanţelor aşteptându-se ca numărul cererilor de eliberare să crească.

Potrivit datelor puse la dispoziţia MEDIAFAX de către Penitenciarul Iaşi, au existat 27 de modificări ale sentinţelor, în cazul a 13 deţinuţi dispunându-se executarea pedepselor într-un centru de detenţie.

„Cele două comisii care au fost la nivelul unităţii noastre pentru analizarea dosarelor le-au înaintat la instanţă, după care s-a dispus pentru 13 deţinuţi înlocuirea pedepsei cu măsura educativă de internare într-un centru de detenţie, iar pentru 14 s-a redus cuantumul pedepsei”, a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX, Gabriela Topoliceanu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Iaşi.

De sâmbătă, 1 februarie, când au intrat în vigoare noile Coduri, instanţele din Iaşi au avut o perioadă încărcată. Astfel, la Judecătoria Iaşi, în 1 februarie, erau depuse 43 de cereri pentru reevaluarea sentinţelor, toate înaintate de către comisii ale penitenciarului.

Reprezentanţii instituţiei se aşteaptă ca numărul solicitărilor să crească începând de luni, în condiţiile în care deţinuţii pot depune singuri cereri.

„Au existat două tipuri de contestaţii. Cele făcute de către comisiile din penitenciar şi înregistrate la noi înainte de intrarea în vigoare a codurilor şi în care se aprecia, eventual, dacă s-ar putea discuta despre punerea în libertate şi mai sunt contestaţii care de abia acum vor intra în instanţă şi trebuie să vină de la aceste comisii. Însă în afară de acestea vor fi şi cererile făcute de deţinuţi, iar acolo nu poţi estima câte vor fi. Ce am soluţionat eu personal au fost cereri în care condamnaţii au fost în minorat şi am înlocuit pedeapsa închisorii cu măsuri educative privative de libertatea. În aceasta au constat şi majoritarea deciziilor date”, a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX, judecătorul Florin Colipcă, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Iaşi.

Din cele 43 de dosare analizate la Judecătoria Iaşi, au fost soluţionate 34, iar dintre acestea doar 19 au fost admise. Florin Colipcă a precizat că niciun deţinut nu a fost pus în libertate.

La Tribunalul Iaşi au fost depuse 22 de cereri de modificare a pedepselor, însă doar o parte dintre acestea au fost soluţionate.

„Au fost 11 complete, fiecare cu câte două dosare, 22 de dosare înregistrate separat. Nu au fost soluţionate toate, iar dintre cele care au fost soluţionate au fost şi admise, dar şi respinse. În cazul în care s-a admis s-a procedat fie la reducerea sentinţei fie la înlocuirea cu măsura de transfer într-un centru de reeducare. Trebuie specificat însă că nu au existat reduceri semnificative ale pedepsei”, a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX, Camelia Toderică, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Iaşi.

Magistraţii Tribunalului Iaşi mai au de analizat patru dosare a căror soluţionare a fost însă amânată până în 7 februarie, iar conform Cameliei Toderică, acestea nu se pot soluţiona cu punere în libertate.

Pe lângă cazul ucigaşului Larisei Chelaru, la Iaşi, mai există cel puţin două situaţii în care deţinuţi condamnaţi pentru omor urmează să fie transferaţi de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi la un centru de reeducare din Târgu Ocna, întrucât la momentul comiterii crimei erau minori. Un astfel de caz este cel al lui Sorin Bostan, condamnat la opt ani de închisoare în 2009, după ce, cu un an înainte, pe când avea 17 ani, şi-a ucis vecinul de 20 de ani, într-un cămin al primăriei, pentru că acesta i-ar fi reproşat că face prea multă gălăgie pe hol. Tânărul a fugit atunci de la locul faptei, dar a fost găsit de autorităţi la rudele sale din Iaşi.

Un alt caz este cel al tânărului Georgian Munteanu, care, în 2010, a omorât, împreună cu un prieten, un bătrân din Zorleni, judeţul Vaslui, pentru a-i fura pensia. Văzând că bătrânul, pe care l-au legat şi bătut, nu mai respiră, tinerii s-au speriat şi au fugit doar cu 350 de lei pe care i-au găsit în casa victimei. Munteanu a încercat să scape fugind la Galaţi, apoi la Constanţa, unde a fost însă găsit. Georgian Munteanu a fost condamnat la 13 ani de închisoare cu executare, iar acum îşi va petrece restul sentinţei într-un centru de reeducare din Târgu Ocna. Prietenul său, care l-a ajutat în comiterea crimei, ar putea beneficia şi el de aceeaşi soluţie de la instanţă.

La Curtea de Apel Iaşi, până duminică, nu ajunsese nicio cerere de reevaluare a pedepselor.

Sâmbătă, la intrarea în vigoare a noilor Coduri, Tribunalul Iaşi a dispus ca pedeapsa ucigaşului fetiţiei Larisa Chelaru, condamnat la 20 de ani de închisoare, să fie înlocuită cu 15 ani de internare într-un centru de detenţie.

Citeşte şi SCHIMBĂRI MAJORE pentru ŞOFERI în noul COD PENAL

DailyBusiness
Alegeri prezidențiale 2024. Românii din Diaspora VOTEAZĂ!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Cum se chema, de fapt, strada pe care locuiești. Puțini români știu de ce și cum s-a schimbat numele străzilor
Capital.ro
Anunț trist despre Regina Camilla. Casa Regală a confirmat vestea
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Românii vor scoate din nou bani din buzunar! Câți bani trebuie să plătești în plus dacă stai la bloc
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Despărțire șoc. Celebra prezentatoare a rămas fără iubit, chiar înainte de sărbători
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură imensă pentru UDREA. Dezvăluirea care cutremură toată închisoarea
StirileBZI
Schimbări importante pentru pensionarii cu venituri mici: Cu cât crește indemnizația socială de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Statele Unite așteaptă implicarea soldaților nord-coreeni în conflictul cu Ucraina
MediaFlux
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni