Întrebat de presă dacă a avut vreun dialog cu preşedintele legat de memorandumul cu FMI şi dacă există vreo garanţie că acesta va semna documentul, premierul a răspuns că nu, adăugând că despre acest lucru trebuie întrebat chiar şeful statului.
VEZI ŞI CE: Amânarea accizei majorate la carburanţi este acoperită prin îngheţarea unor cheltuieli
Întrebat în continuare ce se va întâmpla în cazul în care preşedintele nu va semna acest document, şeful Guvernului a făcut din nou referire, ca şi la finele anului trecut, la
„Nu se va întâmpla nimic, pentru că există foarte clar angajamentul Guvernului şi al majorităţii parlamentare de a păstra stabilitatea macroeconomică a României. Singurul efect va fi acela că, probabil, nu vom mai beneficia de acel top-up de 10% la cofinanţare, ne lăsau să punem cofinanţarea din fonduri europene de 95% şi, aşa, o să rămână la 85%”, a spus Ponta.
Întrebat dacă va avea, totuşi, un dialog cu preşedintele pe această temă, Ponta a răspuns că un dialog poate fi oricând doreşte şeful statului, dar că în ultimul timp acesta este „cam incapabil” de dialog.
În decembrie, când preşedintele a refuzat să semneze memorandumul cu FMI, premierul Victor Ponta a declarat că România pierde astfel 150 de milioane de lei pe lună, banii reprezentând cei 10% în plus pentru cofinanţare de la UE.
Luni seara, la finalul discuţiilor cu FMI, premierul a anunţat că acciza de 7 eurocenţi va fi introdusă din aprilie la benzină şi motorină, iar preşedintele Traian Băsescu va semna documentele pentru ca acordul cu FMI să redevină operaţional, deoarece memorandumul nu va include această măsură.