Virginia Martin, directorul Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Braşov, şi consilierul judeţean Matei Gravil au fost retinuţi, marţi la prânz, pentru abuz în serviciu şi luare de mită. Procurorii DNA i-au reţinut pentru 24 de ore pe cei doi, iar la ora 18.30 au fost aduşi încătuşaţi, cu o dubă a Poliţiei, la Tribunalului Braşov cu cerere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
După aproape patru ore de audieri, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Braşov a decis respingerea propunerilor de arestare preventivă pentru ambii inculpaţi.
„Procurorii au făcut contestaţie la decizie, aceasta urmând să fie judecată la Curtea de Apel Braşov“, a declarat judecătorul Alina Mioc, preşedintele Tribunalului Braşov.
Potrivit procurorilor DNA, Virginia Martin a iniţiat şi a aprobat, în perioada noiembrie 2012 – martie 2013, atribuirea directă, în mod nelegal, a mai multor contracte de achiziţie a unor produse, servicii, lucrări, către două societăţi controlate de către consilierul judeţean Matei Gavril.
„În contextul atribuirii acestor contracte nu a fost urmată procedura legală prealabilă ce impunea întocmirea unor referate de necesitate, a unui studiu de piaţă realizat în scopul identificării celei mai bune oferte. Achiziţiile s-au realizat la preţuri mult mai mari decât cele practicate pe piaţa liberă, iar plata facturilor emise de către cele două societăţi s-a făcut la momentul la care acestea nu aveau aprovizionate bunurile livrate sau anterior momentului la care s-a realizat recepţia finală (în situaţia contractelor de lucrări)“, se arată într-un comunicat al DNA.
Astfel, a fost creat bugetului D.G.A.S.P.C. Braşov un prejudiciu de 253.916,04 lei. Totodată, societăţilor controlate de Matei Gavril le-au fost create avantaje patrimoniale evidente, având în vedere că există date conform cărora acestea au revândut la preţuri şi de trei ori mai mari produse achiziţionate din supermarketuri, potrivit sursei citate. Concret, în perioada lunilor noiembrie 2012 – 27.02.2013, au fost atribuite 18 contracte direct către SC Licofrig SRL, pentru achiziţii cum sunt centrale termice pe lemne, acumulatori de apă caldă, dulapuri frigorifice etc. De asemenea, în perioada lunilor decembrie 2012 – martie 2013 a fost aprobată atribuirea directă, către SC Frigomat SRL, a unui număr de 14 contracte, cum ar fi: achiziţia unei sobe profesionale de gătit, concentrator de oxigen, staţii de filtrare, roboţi de bucătărie, drujbe profesionale, maşini de spălat industriale.
În fapt, în această situaţie, produsele au fost achiziţionate de către SC Licofrig SRL din supermarketuri sau de la diferite societăţi de profil, apoi au fost facturate către SC Frigomat SRL Săcele, această din urmă societate întocmind apoi facturile de livrare către D.G.A.S.P.C. Braşov, prin majorarea implicită a preţului de vânzare.
„În schimbul încălcării atribuţiilor de serviciu, Martin Virginia, director general al DGASPC Braşov, a primit de la Matei Gavril, în cursul lunii ianuarie 2013, un autovehicul marca BMW X3, proprietatea societăţii favorizate SC Licofrig SRL Săcele“, mai spus procurorii.
Pentru a ascunde folosul, la data de 4 martie 2013, SC Licofrig SRL Săcele a întocmit o factură şi o chitanţă care consemnează, în mod nereal, că autovehiculul marca BMW X 3 i-a fost vândut soţului inculpatei Martin Virginia, la un preţ de 43.573 lei, bani ce ar fi fost plătiţi societăţii respective.
Procurorii au făcut, pe data de 25 noiembire 2013, mai multe percheziţii la domiciliul directoarei, precum şi la sediul DGASPC de unde au ridicat zeci de saci cu documente, precum şi unităţi centrale şi de stocare a datelor.
Virginia Martin este director executiv al DGASPC Braşov din septembrie 2013, după ce a câştigat concursul organizat de Consiliul Judeţean Braşov pentru ocuparea acestui post. Ea a avut, în ultimii doi ani, succesiv, mai multe mandate de director interimar al instituţiei, mandate prelungite din şase în şase luni.
Conform declaraţiilor de avere pe 2012 şi 2013, Virginia Martin a reuşit într-un singur an să pună în bancă economii de aproape 80.000 de lei. De asemenea, BMW-ul primit sub formă de mită este menţionat în declaraţia de avere. În acelaşi timp, ea plăteşte rate de peste 1.500 de lei pe lună la un credit mai vechi, împreună cu soţul ei.