VICTOR PONTA anunţă că România este extrem de afectată de şomajul existent în rândul tinerilor şi consider că nu este suficient doar să spunem că trebuie să creăm locuri de muncă, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă.
‘În 2012, am mers la Bruxelles la o întâlnire politică şi am fost pus să semnez ceva legat de garanţia pentru tineri. Nu mi-am închipuit că în 2014 voi fi aici pentru a semna un astfel de program. Şase miliarde de euro sunt alocaţi pentru tineri la nivel european. Poate suna mult, dar nu este. România este extrem de afectată de acest lucru /şomajul în rândul tinerilor, n.r./ şi ne putem compara cu cei care au piaţa muncii mai grea decât la noi (…) Doar să spunem că trebuie să facem locuri de muncă pentru tineri, nu este suficient. Cred că, în mod sigur, este una dintre cele mai importante provocări pentru noi şi Europa în anii care urmează pentru că altfel vom avea o generaţie pierdută. Este nevoie de resurse financiare. În 2012, singura persoană inconştientă care spunea că deblocăm POSDRU era domnul ministrul Teodorovici /Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, n.r./’, a afirmat Ponta.
Potrivit lui Victor Ponta, pe piaţa muncii încă sunt probleme ce trebuie rezolvate şi care provin din anii anteriori.
‘Şi acum încă sunt probleme care vin din urmă, din 2009, 2010, 2011. Important este cum ne pregătim pentru alocarea financiară 2014-2020. Sunt foarte puţini bani alocaţi pentru acest lucru /crearea de locuri de muncă pentru tineri, n.r./. Important e cum construim sistemul. Cred că este ideal acest gen de parteneriat, în care aveţi sindicate, patronate, ONG. Sunt absolut convins să implicarea structurilor neguvernamentale este singura soluţie să facem bine şi să ne atingem scopul. Am constatat cu regret că e prima dată când sunt în minister /Ministerul Muncii, n.r./. Am avut eu de pierdut din chestia asta. După aproape doi ani experienţă în funcţia de prim ministru, pot spune că este cel mai greu minister. Oameni sunt interesaţi ce se întâmplă cu pensiile, cu şomajul, cu salariile, cu persoanele cu dizabilităţi. Vreau să vă laud, chiar dacă nimeni nu face acest lucru vreodată’, a menţionat Victor Ponta.
Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice /MMFPSPV/ a lansat, miercuri, într-o conferinţă de presă, două proiecte-pilot, respectiv ‘Investiţia în tineri, investiţia în viitorul nostru’ şi ‘Garanţii pentru TINEri !’.
Ambele programe sunt cofinanţate din Fondul Social European /FSE/ prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane /POSDRU/ 2007-2013 şi preced schema ‘Garanţii pentru tineri’.
Suma alocată celor două iniţiative se ridică la peste 38 de milioane de lei.
Scopul proiectelor este acela de a acorda sprijin concret pentru intrarea pe piaţa muncii unui număr de peste 5.000 de tineri cu vârste între 15 şi 24 de ani, care nu au o slujbă şi nu urmează o formă de învăţământ sau un curs de formare profesională.
VICTOR PONTA anunţă ajutor pentru firmele care angajează tineri
Companiile dinamice a căror mentalitate este aceea de a angaja oameni tineri sunt cele care pot fi interesate de programul Guvernului prin care statul va suporta jumătate din cheltuielile salariale, în cazul în care creează 20 de noi locuri de muncă, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, premierul Victor Ponta.
‘Pentru toate firmele care creează 20 de noi locuri de muncă, statul suportă jumătate din costul salarial. Nu este un program numai pentru tineri, dar firmele dinamice care au mentalitatea de a angaja oameni tineri vor fi beneficiare. Firmele mai conservatoare nu cred că vor fi interesate de acest program’, a afirmat Ponta.
Luni, şeful Executivului a anunţat, după întâlnirea cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional /FMI/, că statul va suporta de la 1 iulie jumătate din cheltuielile salariale ale companiilor care creează cel puţin 20 de locuri de muncă.
‘Măsura, care se adresează companiilor private, de asemenea stabilită, agreată în mod definitiv cu partenerii noştri internaţionali, este schema de ajutor de stat pentru companiile care creează minim 20 de locuri de muncă. Pentru acestea, statul va plăti jumătate din valoarea totală a cheltuielii salariale. Nu este vorba aici doar de o scădere a impozitului sau a contribuţiilor sociale, este vorba de jumătate din cheltuiala salarială din tot ceea ce, în limbajul comun, spunem ‘salariul pe care angajatorul privat îl plăteşte’, a anunţat prim-ministrul.
Pe de altă parte, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat tot luni că măsura va fi valabilă timp de şapte ani, iar normele metodologice vor fi publicate în luna aprilie. Oficialul a adăugat că pentru acest program vor aplica numai 1.000 de firme pe an, echivalentul a 20.000 de locuri de muncă