Purtătorul de cuvânt al primăriei Oradea, Anca Sas, a declarat pentru Agerpres că lungimea acestui areal protejat va fi de aproximativ trei kilometri, de-a lungul pârâului pe malul căruia a fost construită pista de biciclete ce străbate întreg municipiul.
„Acest acord este primul de acest gen în România, acorduri asemănătoare existând doar la nivel european şi acelea foarte puţine„, a precizat Anca Sas.
Proiectul „Cărarea Verde Ovidiu” din Oradea va cuprinde, pe o lungime de circa trei kilometri în interiorul oraşului, malurile pârâului cu apă termală Peţa, numit „pârâul care nu îngheaţă” şi pista construită de biciclete. Pe malurile Peţei se vor planta 500 de arbori, 200 de arbuşti, se vor construi şi amplasa cel puţin 100 de căsuţe/cuiburi şi hrănitoare pentru diverse specii de păsări, unele protejate de lege precum vânturelul de seară, sau bufniţe şi altele. De asemenea, se vor planta cel puţin 20 de specii de flori melifere şi se va curăţa albia pârâului.
Scopul proiectului este crearea unui model de zonă verde urbană destinată recreerii şi turismului pe biciclete şi pietonal în Oradea, dar şi refacerea unor habitate specifice. Zona protejată va avea şi rol educativ, oferind cadrul în care organizaţiile implicate vor derula, în cooperare cu alte ONG-uri, cu şcoli şi licee din comunitate, cu Universitatea Oradea diferite activităţi de instruire şi cercetare.
„Primăria Oradea şi partenerii – Fundaţia Life Tineret, Fundaţia Ecotop Oradea, Asociaţia Learning Communities, intenţionează ca proiectul ‘Cărarea Verde Ovidiu’ să devină un model de proiect verde urban ce să poată fi replicat şi de către alte primării”, se arată în comunicatul remis.
Acordul durează până în 30 iunie 2016. Primele lucrări vor începe potrivit unui calendar stabilit cu organizaţiile non-guvernamentale, imediat ce timpul o va permite. Se preconizează ca amenajările să fie finalizate până la vară.