În vederea admiterii în învăţământul profesional cu durata de 3 ani, unitatea de învăţământ care organizează învăţământ profesional poate organiza, în anumite condiţii, preselecţia candidaţilor şi/sau proba suplimentară de admitere.
„Admiterea în învăţământul profesional cu durata de 3 ani se realizează, în fiecare etapă, astfel: în cazul în care numărul de candidaţi înscrişi nu depăşeşte numărul locurilor oferite de unitatea de învăţământ, admiterea se va realiza pe baza portofoliului educaţional al elevului. În portofoliu se are în vedere media de admitere, calculată ca medie ponderată între media generală la evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a, care are o pondere de 75%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 25%. În cazul în care numărul de candidaţi este mai mare decât numărul locurilor oferite de unitatea de învăţământ, admiterea se face luând în calcul în proporţie de 70% media de admitere şi în proporţie de 30% nota obţinută la proba suplimentară de admitere stabilită de unitatea de învăţământ„, prevede proiectul.
În cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii: media generală obţinută la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a, media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a. În cazul în care, la o unitate de învăţământ şi la o calificare profesională, pe ultimul loc există candidaţi, cu opţiunea exprimată pentru acea unitate şcolară şi acea calificare, care au mediile de admitere, precum şi mediile menţionate egale, atunci toţi aceşti candidaţi sunt declaraţi admişi la opţiunea solicitată.
Absolvenţii învăţământului profesional cu durata de 3 ani care au finalizat stagiile de pregătire practică stabilite prin planul-cadru de învăţământ au dreptul de a se înscrie la examenul de certificare a calificării profesionale.
În perioada 7-21 februarie 2014, unităţile de învăţământ care organizează învăţământ profesional cu durata de 3 ani stabilesc, împreună cu operatorii economici/ instituţiile publice partenere, dacă vor organiza probă de preselecţie a candidaţilor.
Proiectul prevede că în data de 1 mai se va afişa oferta de şcolarizare de formare profesională aprobată, concretizată în domenii şi calificări profesionale, pentru învăţământul profesional cu durata de 3 ani, la sediul unităţilor de învăţământ gimnazial şi la sediul unităţilor de învăţământ cu ofertă educaţională pentru învăţământul profesional cu durata de 3 ani.
În 7 mai se va realiza transmiterea în unităţile de învăţământ gimnazial a broşurilor cuprinzând informaţiile legate de admiterea în învăţământul liceal şi în învăţământul profesional de stat, pentru anul şcolar 2014-2015, între 26-27 mai 2014 înscrierea candidaţilor, iar între 29-30 mai derularea probei de preselecţie, în unităţile de învăţământ în care s-a decis derularea acesteia.
În 6 iunie s-ar putea face înscrierea candidaţilor respinşi la proba de preselecţie, la altă unitate de învăţământ care şcolarizează învăţământ profesional cu durata de 3 ani, care nu a organizat probă de preselecţie, iar în 10 iunie desfăşurarea probei suplimentare de admitere şi în 13 iunie afişarea rezultatelor şi înregistrarea contestaţiilor.
Potrivit proiectului, în 16 iunie vor fi publicate rezultatele după contestaţie.
O a doua etapă de preselecţie va avea loc pe 30 şi 31 iulie, iar în zilele de 1 şi 2 august – afişarea rezultatelor preselecţiei.
Pe data de 7 august ar putea fi susţinută proba suplimentară de selecţie în cazul în care sunt mai mulţi candidaţi decât locuri, iar în 8 august rezultatele vor fi afişate.
A treia etapă de selecţie a candidaţilor s-ar putea face pe 4 şi 5 septembrie, iar în 6 septembrie afişarea rezultatelor.