Astfel, alianţa formată din PSD şi UNPR ar obţine 37,1% dintre voturile exprimate la alegerile europarlamentare, conform sondajului amintit, PNL – 20,1%, PDL – 17,5%, UDMR – 4,7% şi PP-DD – 4,6% din intenţiile de vot.
Întrebaţi dacă în viziunea lor USL ar trebui să candideze pe liste comune la alegerile europene sau separat, 42,5% dintre români cred că PSD şi PNL ar trebui să candideze separat, în timp ce 28,7% dintre români preferă varianta listei comune. 28,8% dintre respondenţi nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.
Potrivit sondajului Inscop Research, cele mai importante calităţi pe care trebuie să le aibă europarlamentarii sunt: cunoaşterea unor limbi străine (93,7% consideră acest lucru important şi foarte important), să aibă studii potrivite (92,4%) şi să aibă experienţă politică (86,5% cred că acest lucru este important şi foarte important).
Pentru 67,1% dintre respondenţi este important şi foarte important ca viitorii europarlamentari să fie cunoscuţi în Europa, în timp ce 44,4% consideră că este important şi foarte important ca europarlamentarii să fie noi în politică.
La alegerile pentru Parlamentul României, 56,3% dintre cei care au răspuns sondajului au spus că ar vota cu USL, 17,7% cu PDL, 5,1% cu PP-DD. Sub pragul parlamentar de 5% s-ar clasa UDMR, cu 4,7% din voturi, Forţa Civică – 4,5%, PMP cu 4,4%, PRM cu 4% şi PNŢCD cu 2,2%. 21,7% din totalul populaţiei chestionate declară că nu s-a hotărât dacă va merge la vot, în timp ce 9,3% declară că nu ar merge la vot.
Sondajul a fost realizat de Inscop Research la comanda cotidianului ‘Adevărul’ în perioada 16 – 21 ianuarie. Volumul eşantionului a fost de 1.054 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic.
VEZI SI:
Ultimul sondaj INSCOP. Cât ar obţine PSD şi PNL dacă ar candida SEPARAT la europarlamentare