„Suntem primii în Europa, este un semnal foarte puternic al angajamentului Franţei de a combate comerţul ilegal al speciilor ameninţate, împreună cu alte state precum SUA, Marea Britanie, Germania, China şi ţările africane”, a declarat Nicolas Hulot, trimisul special pentru protecţia planetei, reprezentantul preşedintelui Francois Hollande în acest domeniu. Apărător de cursă lungă al elefanţilor, Hulot a evocat „situaţia tragică (a acestora), îndeosebi în Africa Centrală, unde 60% din populaţie a fost decimată în numai 10 ani”.
„Rata de primenire a speciei este inferioară ratei braconajului„, a subliniat la rândul său ministrul ecologiei, Philippe Martin.
„Franţa este prima ţară europeană care trece la distrugerea stocurilor strânse de la intrarea în vigoare a moratoriului asupra comerţului cu fildeş”, în ianuarie, 1990, informa anterior Ministerul francez al Ecologiei, care a condus acţiunea, potrivit Agerpres.
Distrugerea celor trei tone de fildeş, care nu reprezintă decât o parte din stocul existent în Franţa, a avut loc la prânz, în apropiere de Turnul Eiffel, unde au fost aduse stocurile păstrate până acum la aeroportul internaţional Roissy – Charles de Gaulle, loc în care se află marea majoritate a mărfurilor confiscate.
Distrugerile de fildeş sunt tot mai multe în lume, în contextul în care braconierii şi traficanţii nu lasă niciun moment de linişte elefanţilor africani, ameninţând supravieţuirea acestei specii emblematice pentru continent. Astfel de acţiuni au avut loc în 2013 în Filipine, statul Maharastra din India, Gabon şi Kenya. În luna noiembrie, Statele Unite au ars cinci tone de fildeş, confiscate în ultimii 25 de ani, şi au recomandat şi altor ţări să facă la fel. La începutul acestui an, China, cel mai mare consumator mondial de fildeş recoltat ilegal, a distrus şase tone.
Salvarea elefanţilor se poate realiza prin sensibilizarea consumatorilor. Stephane Ringuet, expert în supravegherea speciilor sălbatice în reţeaua Traffic, arată că „sursa problemei se află în Asia, unde asistăm la creşterea imensă a cererii de fildeş” pentru bijuterii şi decoraţiuni.
Fondul mondial pentru protejarea animalelor (Ifaw) consideră că „distrugerea fildeşului de contrabandă trimite un mesaj puternic” şi „contribuie la scăderea cererii”.
Şi Hong Kong s-a angajat să distrugă 28 tone de fildeş începând din acest an. Potrivit Traffic, între 1989 şi 2011, cea mai mare cantitate de fildeş a fost confiscată în China – peste 33.000 t -, iar în Hong Kong volumul a fost de 17.000 t.
La Paris vor fi distruse 698 de bucăţi de fildeş în stare brută sau prelucrată (2,3 t) şi 15.357 obiecte ce cântăresc 800 kg (bijuterii, statuete). Fildeşul va fi măcinat şi apoi trimis la o staţie de ciment pentru a fi ars. În schimb, obiectele vechi de fildeş, care au dovezi în privinţa datei când au fost importate, pot fi vândute.
Potrivit ONG-ului „Robin Hood”, care se ocupă de mult timp de braconaj, stocul de fildeş din Franţa, provenit din confiscări, ar cântări circa 17 t. „Distrugerea stocului în sine nu va încetini masacrul elefanţilor, dar trebuie să fie un element dintr-un plan coordonat care să conţină aplicarea reală a pedepselor prevăzute, creşterea amenzilor şi cooperarea între poliţii”, afirmă Jacky Bonnemains de la „Robin Hood”.
În Africa mai există doar 500.000 de elefanţi, iar în ritmul în care sunt ucişi în prezent – între 20.000 şi 25.000 pe an -, supravieţuirea lor nu este sigură.