Astfel, senatorii au adoptat, cu 84 de voturi pentru, 11 voturi împotrivă şi cinci abţineri, proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 98/2013 privind reglementarea situaţiei juridice a unui imobil şi pentru modificarea OUG nr. 19/2002 privind unele măsuri pentru constituirea şi utilizarea fondului locativ de protocol, proprietate publică a statului şi pentru vânzarea unor imobile, proprietate privată a statului, aflate în administrarea Regiei Autonome ‘Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat’.
În expunerea de motive a actului normativ, iniţiatorul precizează că una dintre destinaţiile fondului locativ de protocol este aceea de bază materială destinată activităţii de reprezentare şi protocol pentru activităţile Administraţiei Prezidenţiale, Senatului, Camerei Deputaţilor, Guvernului României şi Curţii Constituţionale, cheltuielile privind administrarea imobilelor fiind suportate din fondurile RAAPPS.
‘În anul 2012, imobilul Vila Dante, care face parte din baza materială destinată activităţii de reprezentare şi protocol, a fost solicitat foarte rar pentru aceste activităţi, fiind însă solicitat pentru închiriere de către misiuni diplomatice. Practic, imobilul nu mai face obiectul uzului public, nu mai răspunde unui interes public, motiv pentru care se impune identificarea unei soluţii legale pentru exploatarea eficientă a imobilului. (…) Apreciem că exploatarea prin închiriere către persoane juridice care pot achita o chirie semnificativă se impune cu necesitate’, se arată în documentul citat.
Iniţiatorul subliniază şi faptul că, în anul 2012, cheltuielile generate de administrarea imobilului Vila Dante au fost în cuantum de 1.037.794,64 lei, iar pentru anul 2013 de 1.272.936,88 lei, sume suportate exclusiv de către RAAPPS.
‘Date fiind cele menţionate, se impune trecerea imobilului Vila Dante din domeniul public în domeniul privat al statului, astfel încât exploatarea acestuia să se realizeze în condiţii de eficienţă economică, pentru cheltuirea într-un mod raţional şi economicos a resurselor materiale, umane şi financiare ale statului’, mai arată documentul amintit.
Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz, legea având un caracter ordinar.