Cea mai înaltă clădire din lume va fi un telescop cu neutrini, amplasat pe fundul oceanului

Universităţile catalane şi valenciene vor lua parte la construcţia celui mai mare telescop cu neutrini, a cărui plasare încă nu a fost decisă. Potrivit cotidianului La Razon, telescopul va fi folosit pentru a observa universul din fondul marin.
Cristina Dinu
11 feb. 2014, 09:07
Cea mai înaltă clădire din lume va fi un telescop cu neutrini, amplasat pe fundul oceanului

Telescopul KM3NeT (Km3 Neutrino Telescope) va fi capabil să capteze neutrini, particule elementare care practic nu au masă şi nici încărcătură electrică. Ele sunt emise pe durata unei dezintegrări radioactive şi pot oferi informaţii valoroase cu privire la fenomenele astrofizice unde se produc acestea, aşa cum ar fi exploziile stelelor sau supernovelor, găurile negre, centrele active ale altor galaxii şi alte fenomene din univers, scrie Agerpres.

Un astfel de telescop localizează neutrinii şi le descifrează caracteristicile, odată cu detectarea aşa numitei lumini albastre ‘Cerenkov’ – urma lăsată de particulele ce poartă neutrini atunci când intră în atmosfera Pământului.

Toate acestea se pot vedea mai bine de pe fundul mării, întrucât nu există contaminare luminoasă, iar pentru detectarea acestor fenomene sunt folosite tuburi care captează semnalele de lumină şi le transformă în semnale electrice. Aceste tuburi sunt ‘ochii’ unor telescoape cu neutrini, întrucât privesc fundul mării pentru a studia fenomene astronomice.

KM3NeT va fi format dintr-o grilă tridimensională cu fotodetectori de înaltă sensibilitate fixaţi în cabluri care se vor ridica la câteva sute de metri către suprafaţă, sub forma unui cilindru imens. Specialiştii spanioli vor furniza tehnologia necesară pentru detectarea unei mici încărcături acustice produsă de neutrini la impactul cu apa mării.

Directorul Laboratorului pentru aplicaţii bioacustice din cadrul Universităţii politehnice din Catalonia, Michel André, a fost cel care a anunţat construcţia acestui telescop, care va servi la studierea impactului contaminării acustice în mare, dar şi fenomene astronomice şi legate de fizica particulelor.

În perioada 17-21 februarie, peste 100 de oameni de ştiinţă din toată lumea se vor aduna la Barcelona pentru a planifica elaborarea acestui imens telescop european de neutrini şi de nouă generaţie. Pe durata reuniunii ştiinţifice, specialiştii vor discuta atât rezultatele obţinute astfel până acum, cât şi cum se va construi şi unde va fi plasat KM3NeT.

Specialistul Michel André susţine că acest telescop va constitui cea de-a doua infrastructură cea mai extinsă din lume, după Marele Zid chinezesc, şi că va depăşi în înălţime cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa din Dubai, însă unica diferenţă va fi că se va găsi cufundat la mii de metri pe fondul mării.

KM3NeT va fi de aproximativ 50 de ori mai mare decât telescopul anterior ANTARES (Astronomy with a Neutrino Telescope and Abyss Environmental Research). În ultimii 15 ani, acesta a adunat date astronomice de la 2.500 de metri sub nivelul mării, pe fundul Mediteranei, în apropierea coastei provinciei franceze Provence.

Spynews
Liviu Vârciu și Anda Călin s-au căsătorit religios tot astăzi, după cununia civilă! Imagini exclusive de la biserica unde și-au jurat iubire pentru totdeauna / VIDEO
Bzi.ro
Cum scapă Mirela Vaida de kilogramele acumulate în vacanță. Ieșeanca a recunoscut: „Îmi plac mâncărurile bine făcute!”
Fanatik.ro
Aceasta este cea mai puternică mașină electrică? Modelul care își distruge orice rival va avea 1527 de cai putere și va atinge 100 km/h în doar 2 secunde
Capital.ro
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Playtech.ro
ȘOC! Mădălina Ghenea, așa cum NU ai văzut-o niciodată. Imaginile pe care le vrea ȘTERSE
DailyBusiness
ZILE DE FOC în România. Caniculă şi disconfort termic accentuat în aproape toată ţara
Adevarul
Revoltă cu repetiție. Încă un lider mercenar îi declară public război lui Putin: „Toate acestea sunt opera așa-zisului «președinte»”
Spynews
Jucător de fotbal, prăbuşit pe teren în timpul meciului! Sportivul în vârstă de 27 de ani s-ar confrunta cu probleme cardiace / VIDEO
Spynews
”Mâine strângem mieii". Discuțiile șocante dintre Andrew și Tristan Tate au fost făcute publice. Cum ar fi vorbit despre femeile care ar fi lucrat pentru ei
Evz.ro
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ego.ro
ATENȚIE, pensionari! Ce faci dacă primești o pensie MAI MARE decât te așteptai
Prosport.ro
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și pe medaliații olimpici de peste Prut ca pe „frații” lor români: „Nu suntem o Țară?”
wowbiz.ro
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus adevărul despre despărțirea de Florin Salam! Motivul pentru care a dispărut din me
Cancan.ro
Ninge peste câteva săptămâni în România! Meteorologii Accuweather anunță data exactă a primelor ninsori
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ pentru Mădălina Ghenea pe stadionul lui Manchester City! Cum a fost surprinsă și pe cine a avut în brațe
kanald.ro
Tragedie pe o plajă cunoscută din Constanța: Un copil de 11 ani s-a înecat sub privirile turiștilor
Capital.ro
Cutremur în politică. Gabriela Firea se răzbună: Nimic nu e pierdut
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din fotbalul românesc!
stirilekanald.ro
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e rupt!"
substantial.ro
Ucraina detaliază noua super-dronă cunoscută sub numele de „Palianîția”
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...