Alte argumente invocate sunt că echipamentele achiziţionate din fonduri structurale pot fi mutate numai după obţinerea acordului scris al Comisiei Europene şi că orice scurtcircuitare sau întrerupere a activităţii, cum este această relocare, poate avea efecte majore asupra continuităţii sistemului de colectare, procesare, stocare, asigurare a confidenţialităţii informaţiilor, producere a indicatorilor statistici şi a comunicatelor de presă, de diseminare a informaţiilor pe plan intern şi către organismele internaţionale (în special către Eurostat), conducând la deschiderea procedurii de infrigement şi, implicit, la penalităţi pentru nerespectarea regulamentelor europene în domeniu şi la imposibilitatea producerii de date statistice aferente perioadei de relocare, din cauza blocării întregului sistem, potrivit Mediafax.
Surse guvernamentale au declarat că Guvernul intenţionează să scoată Institutul Naţional de Statistică (INS) din spaţiile ocupate de 22 ani în imobilul din Bulevardul Libertăţii, lângă Parlament, şi să-l mute într-o clădire de pe Bulevardul Mircea Vodă sau în altă locaţie, urmând ca birourile astfel eliberate să fie puse la dispoziţia Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, condus de vicepremierul Liviu Dragnea, şi a Ministerul Finanţelor, aflat deja în imediata vecinătate.
„În data de 7 februarie 2014 ne-a fost adusă la cunoştinţă iminenţa unei relocări a sediului Institutului Naţional de Statistică din Bulevardul Libertăţii nr. 16 în Bulevardul Mircea Vodă nr. 44 sau în altă locaţie. Menţionăm că această relocare, indiferent de sediul propus, nu a fost analizată din punct de vedere a infrastructurii necesare pentru derularea în condiţii optime a activităţii INS, care dispune de o tipografie proprie, o sală a serverelor, o sală a imprimantelor rapide, săli de diseminare a datelor statistice, săli de pregătire profesională, o bibliotecă cu volume de valoare inestimabilă, toate acestea fiind construite sau modernizate, în majoritate, cu fonduri europene special destinate acestora. Apelul nostru are în vedere că, pe lângă costurile extrem de ridicate ale acestei relocări, măsura va avea un impact asupra imaginii şi prestigiului statisticii oficiale. O astfel de măsură ar bloca întreg fluxul de producţie şi transmitere a datelor către utilizatorii interni şi externi, atrăgând după sine deteriorarea iremediabilă a imaginii statisticii oficiale din România. Fără voia vreunui factor interior, această imagine a avut oricum de suferit în ultimii ani, iar consolidarea imaginii pozitive a instituţiei trebuie făcută într-un cadru ferit de ingerinţele unor factori perturbatori, cum ar fi relocarea”, se arată în scrisoarea aflată la Guvern.
Angajaţii precizează că reţeaua care există în locaţia din bulevardul Mircea Vodă trebuie extinsă sau chiar înlocuită complet, deoarece cablarea nu respectă standardele actuale pentru a face faţă numărului de echipamente şi de personal pe care îl are INS în acest moment, precum şi traficului de date, că pe durata mutării echipamentelor vor exista întreruperi pe diverse durate de timp ale legaturilor VPN cu Direcţiile teritoriale de statistica, care vor fi mai mari la mutarea echipamentelor active de reţea şi că personalul de specialitate, implicat în menţinerea în funcţiune a arhitecturii informatice a sistemului statistic naţional, nu are pregătirea şi nici specializarea necesare pentru realizarea de măsurători, studii de fezabilitate şi cercetări pentru realizarea în alt sediu, oricare ar fi acesta, a unei arhitecturi informatice corespunzătoare celei existente în locaţia actuală.
Ei atenţionează totodată că echipamentele tipografice, care nu ar urma să fie mutate mai ales că spaţiile din noua locaţie sunt improprii pentru amplasarea tipografiei, sunt legate de activitatea de producţie a datelor statistice, astfel că o eventuală mutare în altă locaţie decât împreună cu restul INS ar conduce la crearea de disfuncţionalităţi în procesul de producţie, creşterea timpilor de decizie, reacţie şi răspuns.
Angajaţii INS mai arată că, „în ciuda asaltului mediatic şi al persoanelor politice” asupra institutului, statisticienii şi-au păstrat coloana vertebrală, deci imparţialitatea, dar statistica oficială a fost şi este tratată ca o „Cenuşăreasă” care, atunci când politicienii şi decidenţii au nevoie să justifice şi să promoveze planurile şi realizările proprii, utilizează datele şi informaţiile statistice fără însă un minim efort de motivare a personalului şi asigurare a unui cadru normal şi firesc de desfăşurare a activităţii curente.
„O instituţie ca să fie solidă are nevoie de recunoaştere. Un element de recunoaştere este şi cel al sediului în care îţi desfăşori activitatea. Atunci când te gândeşti la BNR, te gândeşti la sediul din Strada Doamnei, când faci referire la Guvern, imediat spui Palatul Victoria, sau când cineva vorbeşte de statistica oficială, imediat se gândeşte la sediul actual din Bulevardul Libertăţii. În speranţa că acest demers va fi tratat cu respectul cuvenit, vă rugăm să dispuneţi încetarea oricăror măsuri de relocare a sediului INS din Bulevardul Libertăţii nr. 16”, încheie angajaţii INS.