„Cred că trebuie, într-adevăr, mai ales la cadrul legislativ, dar şi la mentalitatea noastră, să gândim aşa cum, iniţial, partea americană, ulterior, şi cea europeană se gândeşte, şi anume cum facem nu doar să-l prindem, să-l sancţionăm pe cel care încalcă legea penală, dar mai ales să recuperăm prejudiciul, mai ales să-i luăm banii pe care i-a obţinut ilegal, mai ales să ştim să cheltuim puţin şi să recuperăm cât mai mult, nu invers”, a spus Ponta.
El a prezentat în acest sens exemplul Germaniei, adăugând totodată că şi în România trebuie schimbată mentalitatea pentru ca produsul infracţiunii să ajungă la buget şi apoi repartizat către Interne, Justiţie, Sănătate, Educaţie.
„E un mesaj pe care, la un moment dat, cancelarul Merkel l-a adresat Ministerului Public: atât cheltuie cetăţeanul german cu justiţia şi poliţia, atât se recuperează. E foarte important ca şi în România să schimbăm această mentalitate, să ştim că sancţionarea individului este importantă, esenţială, dar că într-o societate modernă dacă doar îl luăm pe el şi îl închidem în penitenciar, dar tot produsul infracţiunii rămâne în folosul altora, nu ne-am atins în totalitate scopul. Poate în acest fel reuşim să găsim resursele bugetare pe care toată lumea le cere în mod legitim”, a arătat premierul.