WWF România: Infrastructura verde trebuie inclusă în proiectele de transport

Infrastructura verde trebuie inclusă în etapa de planificare a proiectelor de transport, în timp ce finanţarea investiţiilor în microhidrocentrale ar trebui condiţionată de adoptarea unui cadru legislativ adecvat, au afirmat, miercuri, oficialii organizaţiei WWF România, într-o dezbatere de specialitate.
Cristina Dinu
12 feb. 2014, 10:27
WWF România: Infrastructura verde trebuie inclusă în proiectele de transport

Infrastructura verde trebuie inclusă încă din etapa de planificare a proiectelor de transport (evitarea impactului prin alegerea celui mai potrivit traseu şi a celei mai performante tehnologii, planificarea de poduri verzi, eco-ducte, pasaje şi tuneluri pentru trecerea animalelor sălbatice etc.), cu alocarea de fonduri pentru dezvoltarea acesteia, pentru colectarea şi monitorizarea datelor privind biodiversitatea şi pentru consultarea şi implicarea tuturor factorilor interesaţi la luarea deciziilor începând din stadiile incipiente”, potrivit organizaţiei de mediu, scrie Agerpres.

WWF România aminteşte de autostrada Lugoj – Deva, unde, conform ecologiştilor, a avut loc o fragmentare a habitatelor unor specii, printre care ursul brun, râsul sau jderul.

„În cazul autostrăzii Lugoj – Deva, recent aflată în atenţia opiniei publice, fragmentarea habitatelor ursului brun, căpriorului, râsului sau jderului, cauzată de infrastructura de transport, e cunoscută de organismele Uniunii Europene ca ameninţare gravă pentru biodiversitate. De aici, obligativitatea includerii în proiect a unor măsuri de mediu care nu pot fi ignorate, pentru respectarea unor angajamente şi evitarea unor sancţiuni mari. WWF România nu se opune construirii de autostrăzi sau dezvoltării economice în general. Dimpotrivă, susţinem dezvoltarea infrastructurii naţionale, însă numai cu condiţia ca studii de impact asupra mediului corect realizate să stea la baza lucrărilor, astfel încât România să nu se abată de la calea dezvoltării durabile pe termen mediu şi lung”, punctează WWF România.

În ceea ce priveşte microhidrocentralele, organizaţia de mediu precizează că investiţiile în astfel de proiecte trebuie să aibă loc în anumite condiţii.

„Finanţarea investiţiilor în microhidrocentrale şi alte surse de energie regenerabilă trebuie să fie condiţionată de adoptarea unui cadru legislativ care să stabilească zone de protecţie/de excludere de la construcţia de astfel de infrastructuri şi unei planificări strategice la nivel naţional de amplasare a lor pe celelalte categorii de râuri; până la adoptarea unui astfel de cadru legal, alocarea de fonduri pentru aceste investiţii trebuie sistată, pentru a stopa distrugerile, uneori ireversibile, pe care le au la nivelul ecosistemelor acvatice, asupra pescuitului şi turismului montan, spun oficialii organizaţiei.

Potrivit acestora, în următoarele zile, WWF se va întâlni cu reprezentanţi ai Comisiei Europene /CE/ pentru a analiza acest caz.

Microhidrocentrala Dejani-Lupşa, finanţată parţial prin fonduri europene, este unul dintre sutele de proiecte similare ce sunt construite în habitatele speciilor protejate din România, care afectează negativ alte proiecte de conservare, ducând la o risipă a fondurilor europene.

Uniunea Europeană /UE/ a acoperit circa 9,15 milioane de lei (aproximativ 2,07 milioane euro) din investiţie, restul finanţării fiind asigurată de Guvernul României (aproape 6% din total) şi de către investitor.

De asemenea, un proiect ‘Life’ pentru protecţia acvilei ţipătoare mici, finanţat tot de UE, este în curs de implementare în aceeaşi zonă şi are ca scop crearea de condiţii de viaţă favorabile pentru 22% din populaţia de acvilă ţipătoare mică la nivelul Uniunii. Atât reţeaua Natura 2000, cât şi proiectul ‘Life’ sunt finanţate prin fonduri UE.

WWF România a organizat, miercuri, o dezbatere cu specialişti în politici publice şi conservarea naturii pe tema fondurilor europene alocate în perioada 2014 – 2020 pentru dezvoltarea capitalului natural.

Ministerul Fondurilor Europene /MFE/ a prezentat, recent, ultima versiune a Acordului de Parteneriat pe care România îl va încheia cu forul european.

WWF România este membru activ în Comitetul însărcinat cu elaborarea acestui document strategic ce trasează liniile de dezvoltare a României în perioada 2014 – 2020.

DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ele sunt cele trei zodii care trec printr-o transformare totală după 1 decembrie. Se îndeplinesc dorințe, se câștigă bani, iar evenimente neașteptate au loc
Capital.ro
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Un mare antrenor al fotbalului românesc ne-a părăsit. A fost mentorul multor generații de fotbaliști: Drum lin pe aripile îngerilor
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Pagube materiale în Constanța: opt mașini vandalizate pe o stradă din oraș
MediaFlux
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili