Selecţia este organizată de „Sǎptǎmâna Criticii/ Semaine de la critique” în colaborare cu Institutul Francez şi Institutul Cultural Român (ICR), scrie Mediafax.
Candidatul selectat va fi invitat la Festivalul de Film de la Cannes pentru a avea un contact direct cu practica jurnalismului de cinema. Alături de colegi din Argentina, Franţa şi Mexic, criticul român va face parte dintr-un juriu care, prezidat de un regizor, va decerna Premiul „Révélation France 4” unuia dintre cele şapte filme în competiţie.
Ghidaţi de un coordonator editorial, cei patru tineri critici vor difuza informaţii despre peliculele selectate în „Semaine de la Critique” pe canalele lor curente (bloguri, site-uri, reviste de specialitate).
„Sǎptǎmâna Criticii” s-a dedicat, de la începuturile sale, descoperirii tinerelor talente în cinema. Creatǎ de Sindicatul francez al Criticii de Cinema în 1962, secţiunea onorează prima şi a doua operǎ a cineaştilor din întreaga lume. În decursul timpului, „Semaine de la Critique” a distins cineaşti precum Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Wong Kar-Wai, Jacques Audiard, Guillermo del Toro, François Ozon, Alejandro Gonzales Iñárritu, Gaspar Noé şi, mai recent, Rebecca Zlotowski, Valérie Donzelli şi Jeff Nichols.
La ediţia 2013, juriul, format din tineri critici din Brazilia, China, Franţa şi Turcia şi prezidat de cineasta francezǎ Mia Hansen-Løve, a atribuit Premiul „Révélation France 4” filmului „Salvo” de Fabio Grassadonia şi Antonio Piazza.
Cei interesaţi să candideze pentru a face parte din juriul „Révélation France 4” trebuie să aibă vârsta cuprinsǎ între 22 şi 30 de ani. Trebuie sǎ fie pasionaţi de cinema şi sǎ desfǎşoare o activitate de amator sau semi-profesionistǎ în domeniul criticii de cinema (sǎ modereze un blog, sǎ contribuie la un site internet, o revistǎ de cinema sau la o emisiune de radio sau televiziune ş.a.).
Persoanele interesate trebuie sǎ manifeste disponibilitatea de a împǎrtǎşi propria viziune despre cinema şi despre activitatea lor cu tineri critici din întreaga lume, sǎ aibă cunoştinţe solide de limba englezǎ pentru a putea viziona filmele subtitrate în limba englezǎ şi pentru a putea participa la discuţiile cu ceilalţi membri ai juriului. Cunoaşterea limbii franceze nu este obligatorie. Candidatul selecţionat va putea redacta articolele în limba maternǎ.
De asemenea, persoanele interesate să candideze pentru a face parte din acest juriu trebuie să fie disponibile în perioada 13-25 mai.
Cererile vor fi trimise la Institutul Francez din România şi la Institutul Cultural Român numai prin e-mail la adresele: [email protected] şi [email protected].
Nicio informaţie despre candidaturi şi evoluţia dosarelor nu va fi transmisǎ prin telefon sau prin e-mail.
Data limitǎ de depunere a candidaturilor este vineri, 14 martie.
Dosarul de candidaturǎ trebuie să cuprindă: un CV în limba englezǎ însoţit de o fotografie, o scrisoare în limba englezǎ care sǎ prezinte modul în care candidatul a descoperit domeniul cinematografiei şi al criticii, precum şi practica jurnalistică proprie ilustratǎ prin exemple (link-uri, articole etc.), un articol în limba românǎ despre un film de lungmetraj la alegere (maximum 1.500 de semne).
Orice dosar incomplet, trimis dupǎ data de 14 martie sau care nu corespunde criteriilor de selecţie, va fi respins.
Candidatul din partea României va fi selectat de comun acord de „Sǎptǎmâna Criticii”, Institutul Francez din România şi Institutul Cultural Român. Decizia finală va fi comunicatǎ participanţilor la sfârşitul lunii martie.
Candidatului selecţionat îi vor fi asigurate: cheltuielile de cazare la Cannes şi transportul, o acreditare la Festivalul de la Cannes, acces privilegiat la filmele din cadrul „Sǎptǎmânii Criticii”, întâlniri zilnice cu critici şi profesionişti din domeniul filmului, oportunitatea de a fi ghidat în timpul festivalului de un coordonator editorial, prezenţa în „Juriul Révélation France 4”, care va premia unul dintre cele şapte lungmetraje din competiţie.