CALENDAR ORTODOX 2014: Odata, primind in chilie o femeie, pentru a ramane in timpul noptii, si pe care nu s-a indurat sa o lase afara, prada animalelor salbatice, aceasta a marturisit ca venise pentru el, pentru a se convinge toti ca viata lui nu este vrednica de lauda. Cuviosul, ascultand-o, se invoia, putin cate putin in inima sa. Dar mai inainte de a cadea in pacat, a fost tras inapoi de la cadere, prin dumnezeiescul har. Atunci, Sfantul Martinian aprinzand multe lemne, a sarit in mijlocul focului, dojenindu-se si zicandu-si: „de vei putea sa rabzi, Martiniane, focul iadului, lasandu-te in voia poftei, supune-te femeii!” Si asa arzandu-se pe sine si smerind salbaticia trupului, pe femeia, care si-a venit in fire vazand acestea, a trimis-o la manastire.
Apoi, cuviosul s-a ascuns pe o insula pustie unde a trait timp de 10 ani. Intr-o dimineata, naufragiind o corabie, o fata care se agatase de o scandura, a ajuns pana la locul unde se nevoia sfantul. Acesta i-a lasat fetei hrana si adapostul sau, apoi, zicandu-si: „Fugi, Martiniane, sa nu te ajunga ispita!“, s-a aruncat in mare, inotand pana la tarm.
Ultima parte a vietii, Martinian si-a petrecut-o pribegind din loc in loc pana cand, intr-o zi, a sosit la Atena. Aici a adormit in Domnul, invrednicindu-se a fi ingropat cu mare cinste de episcopul locului.
Sinaxarul, aminteste despre cele doua femei ca si-au desavarsit viata dobandind si ele, de la Duhul Sfant, semnele sfinteniei. Prima, Zoe, s-a dus la manastire si traind acolo in curatie, s-a invrednicit de a face minuni. Cea de-a doua, Fotinia, a ramas pe acea stanca din mare, pana la sfarsitul vietii.
Tot in aceasta zi facem pomenirea:
– Sfintilor Apostoli Achila si Priscila;
– Preacuviosului Evloghie, arhiepiscopul Alexandriei;
– Cuviosului Simeon, ctitorul Manastirii Hilandar din Athos;
Maine, 14 februarie, facem pomenirea Cuviosilor Auxentiu, Maron si Avraam (dezlegare la branza, lapte, branza,oua si peste).
Citeşte şi CALENDAR ORTODOX 2014: Când nu se fac nunţi, când pică marile sărbători religioase
Conform calendarului ortodox pentru 2014, în miercurile şi vinerile de peste an se ţine post, în afară de cele cu dezlegare, fiind însemnate cu hărţi.
Posturile de peste an:
– Ajunul Bobotezei (5 ianuarie)
– Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul (29 august)
– Inaltarea Sfintei Cruci (14 septembrie)
– Postul Sfintelor Pasti (03 martie – 19 aprilie)
– Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (16 iunie – 28 iunie)
– Postul Adormirii Maicii Domnului (1 august – 14 august)
– Postul Nasterii Domnului (14 noiembrie – 24 decembrie).
Citeşte şi Câte ZILE LIBERE vor avea bugetarii în anul 2014
Calendarul crestin-ortodox pentru anul 2014 a fost elaborat de o comisie speciala a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si aprobat de catre acesta din urma, garantandu-se, astfel, corectitudinea datelor oferite.
In anii precedenti, multi crestini de buna credinta au fost indusi in eroare, oferindu-li-se calendare asa-zis „ortodoxe” care contineau numeroase date si informatii liturgice ori tipiconale gresite. De aceea, recomandam achizitionarea calendarelor crestin-ortodoxe numai de la pangarele parohiilor si manastirilor, de la magazinele de obiecte si carti bisericesti ale Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei, precum si de la standul mobil, experimental, din centrul municipiului Buzau, intrucat Eparhia noastra nu are un spatiu in zona cu aceasta destinatie.
Biserica Ortodoxa Romana, in conformitate cu Legea nr. 103/1992, are dreptul exclusiv de tiparire si de comercializare a calendarelor ortodoxe si nu a dat niciunei persoane fizice sau juridice acordul pentru producerea si comercializarea acestora.
Citeşte şi:
ZILE LIBERE 2014. Ce minivacanţe vă puteţi planifica şi când pică Paştele, 1 mai şi Crăciunul