Legea, deja votată în decembrie de Senat, a fost adoptată de Camera Reprezentanţilor cu 86 de voturi pentru, 44 împotrivă şi 12 abţineri.
Decizia, luată la 12 ani după legalizarea eutanasiei pentru adulţi, va intra în vigoare în câteva săptămâni.
Un individ care stătea pe locurile destinate publicului din Camera Reprezentanţilor şi care a strigat ‘Asasinii’ a fost evacuat din sală.
Textul legislativ a beneficiat de susţinerea socialiştilor, liberalilor, ecologiştilor şi a N-VA (Noua Alianţă Flamandă). Totuşi, notează Le Soir, câţiva deputaţi au votat diferit de restul grupului lor politic.
În cadrul Mişcării Reformatoare (MR), trei deputaţi au votat împotrivă şi unul s-a abţinut, în timp ce la Ecolo, doi au votat împotrivă şi unul s-a abţinut. La N-VA, opt deputaţi din 27 s-au abţinut şi unul a votat împotrivă.
FDF (Partidul Federaliştilor Francofoni) s-a abţinut, iar cdH (Centrul democratic umanist) şi CD&V (Creştin-democraţii flamanzi) au votat împotriva proiectului de lege, la fel ca şi Vlaams Belang.
Belgia, ţară de tradiţie catolică, devine al doilea stat din lume, după Olanda, care autorizează în condiţii stricte eutanasia în cazul minorilor. Acolo unde Olanda a prevăzut o vârstă minimă de 12 ani, aleşii belgieni au optat pentru noţiunea mai flexibilă de ‘capacitate de discernământ’.
Senatorul socialist Philippe Mahoux, care este şi autorul legii din 2002, apreciază că aceasta a fost necesară pentru a răspunde solicitărilor pediatrilor şi infirmierilor confruntaţi cu ‘suferinţe insuportabile’ ale copiilor.Un număr de 34 de medici, specialişti, jurişti şi membri ai asociaţilor de diverse orientări au fost audiaţi de senatori, care au exclus în cazul minorilor ‘suferinţele psihice’
Conform unui sondaj publicat în luna octombrie a anului trecut, 73% dintre belgieni sunt în favoarea extinderii la minori a dreptului la eutanasie.
‘Dreptul copilului de a cere propria moarte este un pas prea departe. Este vorba despre încălcarea interdicţiei de a ucide, care constituie baza societăţii noastre umane’, se menţionează într-un comunicat al Bisericii Catolice belgiene.
‘Dacă un copil este eutanasiat, care este mesajul pentru ceilalţi copii bolnavi? Suntem pe cale să le spunem că viaţa lor nu mai are valoare, că sunt o povară pentru societate, pentru familia lor şi că trebuie să moară’, a declarat una dintre cele 300 de persoane participante la singurul protest împotriva măsurii organizat la Bruxelles.
Deputata socialistă Karine Lalieux a apreciat că ‘nu se pune problema de a impune eutanasia niciunei familii, niciunui copil, ci de a permite copilului să aleagă să nu îşi eternizeze suferinţa’.
Susţinătorii legii insistă asupra ‘condiţiilor stricte’ prevăzute de textul aprobat. Minorii trebuie ‘să se afle într-o situaţie medicală fără şanse de recuperare care va duce la deces în termen scurt’ sau să fie confruntaţi cu ‘o suferinţă fizică constantă şi insuportabilă care nu poate fi atenuată şi care a fost provocată de o afecţiune accidentală sau patologică gravă şi incurabilă’.
Capacitatea copilului de a înţelege ‘partea ireversibilă a morţii’, după cum s-a exprimat o eurodeputată, va fi estimată de la caz de o echipă medicală şi de un psihiatru sau un psiholog independent. Apoi, chiar dacă iniţiativa de a solicita eutanasia trebuie să vină de la copil, părinţii vor trebui să-şi dea consimţământul.