Declaraţia sa are loc după ce o studentă a murit la Riyad din cauza unei crize cardiace survenite în facultatea în care învăţa. Studenta a murit după ce unui membru al echipajului medical venit la faţa locului nu i s-a permis accesul în absenţa unui tutore al tinerei.
„Femeile dau dovadă de neglijenţă consultând medici fără prezenţa unui Mahram (gardian legal), iar acest lucru este interzis de religie”, a anunţat şeicul Qays al-Mubarak, membru al Consiliului marilor înţelepţi din Arabia, citat de cotidianul Al-Hayat.
O vizită medicală ar putea presupune „ca o femeie să îşi arate părţi din corp unui medic. Acest lucru nu este permis (…) decât în caz de urgenţă”, a declarat el.
„(Femeile) nu trebuie să se lase îngrijite de un medic decât în absenţa unei femei medic. Dacă acest lucru se întâmplă, ele nu trebuie să fie singure, iar medicul nu trebuie să se uite decât la partea corpului responsabilă” de boală, a insistat el.
În 2002, 15 tinere au murit într-un incendiu care s-a declanşat în şcoala lor din Mecca, atunci când poliţia religioasă a interzis evacuarea lor sub pretext că nu erau îmbrăcate conform codului vestimentar islamic.
Arabia Saudită, regat ultraconservator dominat de o aplicare strictă a legii islamice, impune restricţii dure femeilor, care au nevoie de un tutore pentru a lucra, pentru a călători sau pentru a se căsători. Aceasta este singura ţară din lume unde femeile nu au dreptul să conducă.