Fostul consul la Singapore, Silviu Ionescu, a petrecut prima noapte în arestul poliţiei

Silviu Ionescu, fostul consul român la Singapore, s-a predat joi noapte pentru a executa cei 6 ani de închisoare la care a fost condamnat pentru că a provocat două accidente rutiere, într-unul din ele o persoană pierzându-şi viaţa. Ionescu susţine că a primit o pedeapsă prea mare.
Filip Stan
14 feb. 2014, 06:53
Fostul consul la Singapore, Silviu Ionescu, a petrecut prima noapte în arestul poliţiei

Vizibil afectat de vestea primită de la magistraţi, fostul diplomat român s-a predat, cu puţin înainte de miezul nopţii, în arestul Poliţiei Capitalei. Însoţit de fiul său şi de alţi doi bărbaţi, Silviu Ionescu a declarat că pedeapsa i se pare mare şi că nu se simte vinovat.

„Şase ani e o pedeapsă mare. Nu mă simt vinovat. Merg cu inima deschisă, liniştit”, a spus Ionescu înainte de a se preda.

Silviu Ionescu, fostul însărcinat cu afaceri al României la Singapore, a fost condamnat, joi, la şase ani de închisoare cu executare pentru omor din culpă şi părăsirea locului accidentului, decizia fiind definitivă.

Cei doi judecători ai cazului au admis contestaţia făcută de procurori faţă de condamnarea dispusă anterior şi au mărit pedeapsa de la trei la şase ani de închisoare cu executare, în dosarul accidentelor în urma cărora o persoană a murit şi două au fost rănite.

Parchetul instanţei supreme a cerut Curţii de Apel Bucureşti, joi, condamnarea lui Silviu Ionescu la o pedeapsă mai mare de trei ani de închisoare, cu executare, în cazul accidentelor din Singapore, în timp ce avocatul acestuia a susţinut că fostul diplomat ar trebui achitat.

Procurorul prezent la şedinţa de judecată a cerut instanţei aplicarea unei pedepse mai mari în cazul lui Ionescu, susţinând că fapta de care este acuzat este una gravă, în contextul nerecunoaşterii acesteia şi este dovedită de probele de la dosar. El a mai arătat că imaginea României pe plan internaţional a fost deformată şi afectată în urma acestui incident.

Avocatul lui Silviu Ionescu le-a spus judecătorilor că fapta de vătămare corporală din culpă de care a fost acuzat clientul său nu mai poate fi susţinută, întrucât noile coduri prevăd că aceasta este valabilă doar atunci când victima este internată peste 90 de zile. Avocatul Nelu Traşcă a arătat că în acest caz victimele au avut între 70 şi 80 de zile de internate pentru îngrijiri medicale, astfel că nu mai poate fi avută în vedere fapta de vătămare corporală.

În ce priveşte acuzaţia de ucidere din culpă, avocatul le-a spus judecătorilor că, din probele aflate la dosar, nu reiese cu certitudine că Silviu Ionescu se afla la volanul maşinii ambasadei, cerând să dispună achitarea clientului său.

Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe a cerut despăgubiri de 13.340 de dolari singaporezi, reprezentând suma totală a facturilor pentru depozitarea maşinii avariate a ambasadei pe o perioadă de peste trei ani. Acesta a arătat că maşina nu a fost reparată la acel moment şi că, odată cu trecerea anilor, costurile de reparaţii s-au mărit, solicitând în acest context mărirea cuantumului despăgubirilor civile.

În ultimul cuvânt, Silviu Ionescu a spus că nu el se afla la volanul maşinii ambasadei, reamintind că la acea vreme a făcut un anunţ şi o sesizare la poliţie că maşina a fost furată.

În 27 martie 2013, fostul însărcinat cu afaceri al României în Singapore Silviu Ionescu a fost condamnat de Judecătoria Sectorului 3 la trei ani de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă, un an de închisoare pentru vătămare corporală din culpă şi trei ani de închisoare pentru părăsirea locului accidentului.

Instanţa a decis să îl achite pe fostul diplomat pentru fals în declaraţii, pe motiv că faptei îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii, iar în final a dispus ca acesta să execute în regim de detenţie cea mai grea dintre pedepse, respectiv cea de trei ani de închisoare.

Din pedeapsa de trei ani de închisoare cu executare aplicată, instanţa a dispus scăderea perioadei 7 mai 2010 – 25 noiembrie 2010, respectiv cea a reţinerii şi arestării preventive.

Instanţa admis, în parte, acţiunea MAE şi a obligat societatea Carpatica Asig la plata către instituţie a 15.986 SGD (moneda statului Singapore – n.r.) cu titlu de despăgubiri civile, care se vor achita în lei, la cursul BNR de la data plăţii.

Decizia Judecătoriei Sectorului 3 a fost contestată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti, care va da o decizie definitivă în acest dosar.

Magistratul de la Judecătoria Sectorului 3 care l-a condamnat pe Silviu Ionescu arăta în motivare că a înlăturat probele fostului diplomat pe motiv că acestea sunt fie irelevante, fie neverosimile, constatând contradicţii în declaraţiile lui.

Faptul că Ionescu era în maşină este dovedit, notează instanţa, de martorul Mohamed Noor Bin Hussain, care l-a recunoscut pe Ionescu dintr-un ziar singaporez ca fiind bărbatul care se afla la volanul maşinii ce a produs cele două accidente. Declaraţia acestui martor ocular se leagă, precizează instanţa în motivare, cu descrierea făcută de un al doilea martor ocular, Ricardo Izaan Lachica Bin Irfan, aflat la locul celui de al doilea accident, la o distanţă considerabil de mare, respectiv 185 de metri faţă de locul primului accident, şi care l-a indicat tot pe Ionescu drept şoferul maşinii ce a provocat al doilea accident.

Tot în motivare, Judecătoria Sectorului 3 arată că Silviu Ionescu nu a dat dovadă de „căinţă” sau „responsabilitate civică” după ce şi-a lăsat victimele agonizând în stradă în urma accidentelor din Singapore.

Silviu Ionescu a fost trimis în judecată în 1 iulie 2010, de către procurorii Parchetului instanţei supreme, care l-au acuzat de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii.

Potrivit acuzării, în 15 decembrie 2009, în jurul orei 3.10, Silviu Ionescu, însărcinat cu afaceri „ad interam” al României în Singapore, în timp ce conducea un autoturism Audi A6 aparţinând Ambasadei României, nerespectând culoarea verde pentru pietoni, a accidentat, la o intersecţie semaforizată, două persoane în vârstă de 30 şi, respectiv, 24 de ani, care traversau regulamentar.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Ei sunt românii care pot primii 40.000 de euro de la stat. Fondurile sunt nerambursabile, trebuie sa respecți o singură condiție simplă
Capital.ro
Vor primi bani mai mulți. Anunțul așteptat de proprietarii de apartamente din România
Playtech.ro
DOAMNE cât e de frumoasă! Imagini de senzație cu noua iubită a lui Alex Bodi, te hipnotizează
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Nepotul lui Trump, dezvăluiri despre rasismul „unchiului Donald”: „Negri! Uite la ce au făcut negrii”
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Secretul înmormântării lui Ceaușescu. S-a aflat după 35 de ani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
George Restivan a divulgat adevăratul motiv pentru care s-a despărțit de Adriana Bahmuțeanu 😲 Voia să-și salveze fiul!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cât costă mâncarea la “împinge tava” în stațiunea Mamaia: „Prețuri ca în Elveția”. Turistul dezamăgit a postat totul pe internet
Capital.ro
Statul află TOTUL despre tine. Apare al doilea CNP. Cine e obligat legal să îl dețină
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Aproape 8.000 de candidați au susținut proba scrisă din cadrul examenului național de definitivare în învățământ
MediaFlux
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de KAMALA HARRIS! LOVITURĂ pentru TRUMP!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!