PDL cere demisia lui Liviu Dragnea din cauza neconstituţionalităţii Legii descentralizării

Vicepreşedintele PDL Alin Tişe a declarat, vineri, pentru Mediafax că democrat-liberalii cer demisia de urgenţă a vicepremierului Liviu Dragnea, care a promovat un proiect "ilegal" al Legii descentralizării.
Romania TV
14 feb. 2014, 10:21
PDL cere demisia lui Liviu Dragnea din cauza neconstituţionalităţii Legii descentralizării

Alin Tişe a afirmat că descentralizarea României gândită de vicepremierul Liviu Dragnea a devenit un proiect compromis, în care românii nu mai au încredere.

„PDL solicită demisia de urgenţă a vicepremierului Liviu Dragnea, după ce Curtea Constituţională a României (CCR) a publicat, joi, motivarea deciziei prin care s-a declarat neconstituţional proiectul Legii descentralizării, elaborat şi asumat de vicepremier. Promovarea unui proiect ilegal de către Dragnea, demonstrează incompetenţa acestuia şi cred că o astfel de persoană incompetentă nu poate să se ocupe mai departe de un astfel de proiect extrem de important pentru ţară. Descentralizarea României gândită de Dragnea a devenit un proiect compromis, în care românii nu mai au încredere. Acesta trebuie să răspundă în faţa românilor, trebuie să plece şi să lase locul unei persoane care are cunoştinţele necesare realizării unui proiect decisiv pentru modernizarea ţării”, a spus Tişe.

Potrivit lui Alin Tişe, CCR a arătat în motivare că Legea descentralizării promovată de Dragnea este neconstituţională pentru că nu respectă „Legea – cadru nr. 195/2006, care prevede realizarea de măsuri pregătitoare ale procesului de descentralizare, studii de impact, standarde de cost şi sisteme de indicatori de monitorizare”.

Curtea Constituţională a decis, în 10 ianuarie, că Legea descentralizării, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament în luna noiembrie 2013, este neconstituţională, admiţând sesizarea formulată de parlamentarii PDL.

„Cu unanimitate de voturi, admite obiecţia de neconstituţionalitate în ceea ce priveşte criticile de neconstituţionalitate intrinsecă şi constată Legea privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică, în ansamblul ei, este neconstituţională”, se arăta în decizia Curţii.

Pe de altă parte, judecătorii CCR au respins o serie de critici formulate de parlamentarii PDL.

„Cu majoritate de voturi, respinge criticile de neconstituţionalitate extrinsecă a Legii privind stabilirea unor măsuri de descentralizare a unor competenţe exercitate de unele ministere şi organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, precum şi a unor măsuri de reformă privind administraţia publică”, se mai preciza în minuta Curţii Constituţionale.

Judecătorii de la Curtea Constituţională arătau, joi, în motivarea deciziei de constatare a neconstituţionalităţii Legii descentralizării, că legiuitorul a lăsat la aprecierea destinatarului normei – autorităţile publice învestite cu executarea şi aplicarea legii – fixarea cadrului normativ existent în materia descentralizării.

„O asemenea dispoziţie legală reglementează, în mod implicit, posibilitatea eliminării selective din fondul activ al legislaţiei a unor prevederi legale în vigoare, ceea ce afectează unitatea şi scopul măsurilor de descentralizare promovate, conferindu-le un caracter aleatoriu. În aceste condiţii, destinatarul normei este pus în situaţia de a alege în mod discreţionar dispoziţiile legale incidente în acest domeniu, contrar regulilor de tehnică legislativă, care obligă legiuitorul la reglementarea relaţiilor sociale cu respectarea principiilor generale de legiferare proprii sistemului dreptului românesc. Aşadar, Curtea constată o evidentă încălcare a exigenţelor art.1 alin.(5) din Constituţie”, arătau judecătorii de la Curtea Constituţională (CCR), în motivarea hotărârii.

Judecătorii constituţionali mai precizează că, prin modificările aduse articolului 171 din Legea nr. 95/2006, nu se prevede autoritatea competentă să îi numească pe „conducătorii” direcţiilor de sănătate publică. Astfel, textul prevede doar că aceştia sunt numiţi „în condiţiile legii”.

În motivare se mai arată că, având în vedere că Legea descentralizării a fost constatată ca fiind neconstituţională în ansamblul său, procedura parlamentară cu privire la aceasta „a încetat în mod definitiv”.

Decizia de declarare a neconstituţionalităţii Legii descentralizării a fost luată cu majoritate de voturi.

Opinie separată au avut judecătorii Augustin Zegrean, Mona Pivniceru şi Daniel Morar, care arată în motivare, printre altele, că legea criticată prevede o serie de măsuri a căror derulare este etapizată pe termene, astfel încât măsurile de aplicare, în sensul construirii cadrului legal necesar de către autorităţile implicate, vor fi ulterioare adoptării bugetului pe anul 2014, respectiv începerii noului exerciţiu bugetar la nivelul Uniunii Europene.

PDL a sesizat Curtea Constituţională în privinţa legii descentralizării şi a notificat Camerei Deputaţilor acest demers, informa formaţiunea politică, în 29 noiembrie 2013.

Sesizarea a fost semnată de 70 de deputaţi democrat-liberali.

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce conțin, de fapt, lactatele pe care le cumpărăm de la Lidl, Kaufland, Carrefour, Auchan sau Mega Image. Milioane de români așteaptă ofertele retailerilor, dar prea puțini se uită la eticheta iaurtului, laptelui sau a brânzei
Capital.ro
Doliu în România: Drum lin spre Împărăția Cerurilor! S-a stins TRAIAN...
Playtech.ro
AVEM decizia TAS pentru Sabrina Voinea și Ana Bărbosu! Total neaşteptat ce măsură s-a luat
DailyBusiness
LEGE pentru românii care stau la bloc! Se dă amendă 3000 de lei
Adevarul
Detalii cutremurătoare în cazul copilului mort după două zile de spitalizare. „Părinții vor doar să nu se mai întâmple” VIDEO
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
Cât ar mai fi trăit Ceaușescu, dacă nu ar fi fost împușcat. Medicii lui știau
Ego.ro
Imagini incendiare cu concurenta de la Insula Iubirii care i-a furat iubitul celei mai bune prietene FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
wowbiz.ro
Primele detalii despre Ștefan Bănică Jr, după ce s-a spus că este în stare gravă la spital, în urma unui accident de proporții
Cancan.ro
SUBSTANȚE periculoase, găsite în corpul șoferului de 17 ani din Pantelimon. Acest drog este la îndemâna oricărui copil, iar legea nu prea are ce să facă...
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Deciziile de recalculare au fost trimise către beneficiari, în urmă cu puțin timp! Anunțul făcut de șeful Casei de Pensii: „Vineri s-a finalizat acest proces”
Capital.ro
Românii care NU au voie să facă nuntă. E complet interzis în anul 2025
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Studiu: Mâncărurile populare din lanțurile de fast-food din Marea Britanie sunt predominant nesănătoase
MediaFlux
Ce este indicele de corecție la pensie și de ce dispare. Formula de calcul ar putea dubla veniturile unor seniori, însă alții vor beneficia de creșteri mai mici
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!