„Odată cu schimbările climatice, am realizat că există o posibilitate fără precedent ca agenţi patogeni să se deplaseze către medii noi şi să provoace boli”, a declarat pentru presă Michael Grigg, parazitolog în cadrul Institutului American pentru Alergii şi Boli Infecţioase, potrivit Agerpres.
„Gheaţa este o enormă barieră ecologică pentru agenţii patogeni şi odată cu creşterea temperaturilor în Arctica aceştia pot supravieţui ajungând la noi gazde vulnerabile care nu au dezvoltat imunitate împotriva acestor microbi şi paraziţi”, a spus el în cadrul conferinţei anuale a Societăţii Americane pentru Progresul Ştiinţei (AAAS), care se desfăşoară anul acesta în perioada 13-17 februarie la Chicago (Illinois, nord).
O nouă tulpină de Sarcocystis, numită pinnipedi, până acum blocată în gheţurile arctice, a apărut recent şi a provocat un număr mare de decese în rândul focilor gri şi altor mamifere ameninţate din regiunea arctică, precum leii de mare, morsele şi urşii polari, şi urşi grizzly din Alaska.
Un alt parazit întâlnit frecvent la pisici, numit Toxoplasma gondii, a fost găsit la balenele albe (beluga) în apele arctice, situaţie nemaintâlnită până acum, a afirmat Michael Grigg.
Citeşte şi Cum ar arăta PLANETA dacă s-ar topi GHEŢARII? Multe zone din ROMÂNIA ar ajunge sub apă
Această descoperire în urmă cu câţiva ani a declanşat o alertă sanitară în rândul populaţiei inuite care se hrăneşte în mod tradiţional cu carnea acestor balene, a mai spus el.
Omul de ştiinţă a afirmat că acesta este un prim exemplu de parazit din nord care s-a deplasat către sud. El a stabilit în acest sens o paralelă cu ciuma neagră din Europa din Evul Mediu care a ucis o treime din populaţia care nu a mai fost niciodată expusă acestui agent patogen.