KPMG: Interesul românilor pentru folosirea tehnologiilor noi continuă să crească

Consumatorii folosesc tot mai mult calculatorul personal, telefonul şi tableta pentru a căuta cadouri sau reduceri şi a face plăţi, potrivit unui studiu realizat de KPMG la nivel internaţional, iar în România 73% dintre respondenţi petrec până la 2 ore pe zi online pentru cumpărături sau informaţii.
Romania TV
26 ian. 2012, 17:12
KPMG: Interesul românilor pentru folosirea tehnologiilor noi continuă să crească

Studiul KPMG „Consumatorii & Convergenţa”, aflat la ediţia a 5-a, confirmă tendinţa de accelerare a vitezei de adopţie de către consumatori a noilor modele de afaceri digitale.

 

„Consumatorii apelează din ce în ce mai mult la utilizarea calculatorului personal, a telefonului sau a tabletei când doresc să găsească cadouri, să verifice recomandările altor utilizatori, să compare preţuri, să acceseze cupoane de reduceri online şi nu în ultimul rând să plătească pentru bunurile achiziţionate”, se precizează într-un comunicat al companiei de audit şi consultanţă.

 

Astfel, 73% dintre respondenţii din România au declarat că petrec până la 2 ore pe zi online pentru a efectua cumpărături sau a se informa despre diferite produse şi servicii, iar 5% dintre utilizatori preferă să folosească în acest scop echipamente mobile.

 

„Consumatorii sunt din ce în ce mai dornici să adopte noi tehnologii şi modele de afaceri digitale la nivel mondial, şi acest lucru deschide noi oportunităţi, dar prezintă şi noi riscuri pentru furnizorii de servicii, retaileri, companii media, bănci şi o multitudine de alţi actori care intră în competiţia pentru o cotă de piaţă în acest lanţ valoric digital”, a declarat în comunicat Aurelia Costache, partener consultanţă în management în cadrul KPMG în România.

 

Dacă în 2008 jumătate dintre respondenţi la nivel global declarau că nu se simt deloc confortabil să acceseze servicii bancare de pe mobil, în prezent situaţia s-a schimbat complet, 66% arătându-şi dispuşi să-şi folosească telefonul mobil pe post de portofel electronic.

 

Totodată, ponderea celor care preferă să folosească echipamente mobile pentru navigare pe Internet, accesarea ştirilor şi efectuarea de cumpărături a crecsut de cinci ori.

 

„În România, 15% dintre respondenţi au declarat că accesează aceste servicii şi de pe telefoane inteligente şi 3% de pe tabletă. Urmărirea emisiunilor de televiziune a înregistrat de asemenea o schimbare la nivel global în favoarea noilor tehnologii, 51 de procente dintre respondenţi preferând astăzi să vizioneze conţinut TV şi filme online pe calculator (procent valabil şi pentru respondenţii din România) şi 24 de procente pe telefonul mobil (doar 13% în România)”, se menţionează în comunicat.

 

Totuşi, tot mai mulţi consumatori nu sunt dispuşi să plătească pentru accesul la conţinut online – 73%, de la 57% în ediţia 2011 a studiului.

 

„Oportunităţi semnificative se găsesc însă în zona datelor cu caracter personal şi a datelor legate de preferinţele în utilizarea serviciilor, pe măsură ce consumatorii arată în mod suprinzător disponibilitate crescută în a permite ca datele lor să fie stocate şi/sau urmărite. Studiul KPMG arată că în acest sezon de iarnă peste două treimi dintre respondenţi la nivel global ar permite localizarea şi monitorizarea activităţii lor atunci când sunt online sau îşi utilizează echipamentele mobile, cu condiţia de a primi o ofertă specială în schimb, iar acest procent se ridică la peste 75 procente pentru utilizatorii cu vârsta cuprinsă între 16 şi 24 ani”, conform comunicatului.

 

Consumatorii din Europa sunt cel mai puţin dispuşi să se lase monitorizaţi, în comparaţie cu cei din regiunea Asia Pacific, urmaţi – într-o măsură mai mică – de cei din America.

 

În România 66% dintre respondenţi au declarat că sunt fie foarte dispuşi (14%) fie oarecum dispuşi (54%) să permită companiilor de publicitate să le monitorizeze datele personale şi preferinţele de utilizare a serviciilor online, dacă acest lucru ar rezulta în tarife mai mici sau conţinut gratuit pentru ei.

 

Pentru 55% dintre consumatorii din Europa este mai mare probabilitatea de a achiziţiona de pe Internet CD-uri, DVD-uri, cărţi şi jocuri video decât din magazine. În România, procentul respondenţilor care preferă să achiziţioneze astfel de produse online este usor mai mic – 49%, dar este în creştere faţă de anul trecut.

 

Peste 70% dintre consumatorii din America şi Asia Pacific preferă să achiziţioneze bilete de avion şi vacante online, comparativ cu 61 de procente dintre europeni, România înregistrând aceeaşi valoare ca şi media europeană – 61%.

 

Bunurile de lux au reprezentat categoria cu cea mai mică probabilitate de achiziţie online (28 procente la nivel internaţional, 14% în România).

DailyBusiness
Ilie Bolojan este noul lider PNL. Ce înseamnă asta pentru clasa politică
Spynews
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024. Toate informațiile despre cariera și familia lui
Bzi.ro
Andreea Marin a dezvăluit ce se întâmplă cu fiica sa, Violeta. Vedeta este copleșită de emoții!
Fanatik.ro
Ce conține șunca Pikok vândută în magazinele Lidl, de fapt. Are mereu un preț special, dar mulți români nici măcar nu citesc eticheta
Capital.ro
Dezvăluire șoc despre Călin Georgescu. Actorul Florin Zamfirescu aruncă bomba: Dispar toate!
Playtech.ro
Cu cine a votat fiica Elenei Lasconi. Ce a declarat tânăra după ce mama ei l-a întrecut pe Ciolacu în turul I de alegeri
DailyBusiness
Marcel Ciolacu și-a dat demisia din PSD: „Voi rămâne interimar până la alegeri”
Adevarul
„Dacă nu găsim acum soluții și pentru electoratul anti-sistem, va fi și mai rău la viitoarele alegeri”. Avertismentul unui expert în comportament electoral
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău s-au despărțit din nou? Ce au făcut cei doi la câteva zile după scandalul de la vila afaceristului
Spynews
Iulia Vântur, imagine emoționantă alături de tatăl iubitului ei, Salman Khan. Ce relație apropiată are cu Salim Khan | FOTO
Evz.ro
Zodiile care vor primi o nuia de la Moș Nicolae. N-au fost cuminți în ultima vreme
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
kanald.ro
Cod galben de ceață în România! Ce zone sunt vizate de avertizarea meteorologică
Cancan.ro
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Viața la bloc 2024. Termen limită pentru proprietarii de apartamente. Asociația de proprietari poate refuza
StirileBZI
Guvernul ar putea să scadă facturile românilor la căldură! Peste două treimi dintre români ar fi de acord
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
stirilekanald.ro
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de asta până acum
substantial.ro
Călin Georgescu câștigă primul tur al alegerilor prezidențiale din România
MediaFlux
CĂLIN GEORGESCU, DAT AFARĂ din PARTID! Șocant de a FĂCUT
Shtiu.ro
Cele mai bune glume după deliranta victorie a lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale
Puterea.ro
Angajaţii unei companii de stat au încasat salarii restante de aproape 30 de milioane de euro