MCV a devenit un instrument de joc politic mai mult decât de corectă apreciere a României, a declarat, vineri, la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu, adăugând: „Nu putem accepta la nesfârşit ca unele state să utilizeze MCV ca instrument politic, să blocheze integrarea României în UE”.
Şeful statului a declarat că „vor fi discuţiile din luna mai”, când o să încerce să argumenteze şi să explice foarte clar ceea ce a mai explicat, dar de data aceasta „mult mai aspru”, şi anume faptul că România are deja „un sentiment profund de frustrare”.
„MCV a devenit un instrument de joc politic mai mult decât de corectă apreciere a României, dacă privim la rapoartele pe Schengen, şi România face parte din ţările analizate, pe Schengen. România stă foarte bine, este deja în Schengen în mod practic, ori utilizarea MCV şi aprecierile cu privire la politicieni, împotriva unei ţări membre, este deja un lucru care devine dificil de acceptat„, a explicat preşedintele Traian Băsescu.
Şeful statului a ţinut să menţioneze că, până la urmă, obiectivul României este să ne integrăm în Uniunea Euopeană. „De aceea, ne-am bucurat de liberalizarea circulaţiei forţei de muncă la 1 ianuarie, de accea vrem să fim în Schengen, să continuăm procesul de integrare şi de aceea ne pregătim să intrăm în Euro, tot pentru a accelera şi a fi mai profund integraţi”, a spus Băsescu.
Traian Băsescu a mai adăugat că „nu putem accepta la nesfârşit ca unele state să utilizeze MCV ca instrument politic, să blocheze procesul de integrare a României în UE, în condiţiile în care instituţiile funcţionează”.
Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, vineri, la Bruxelles, cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, pe agenda de lucru aflându-se situaţia economică a României precum şi progresele pe care România trebuie să le facă în privinţa indepedenţei justiţiei şi măsurile anticorupţie.
Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene, pe agenda discuţiilor din preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso se află situaţia din Republica Moldova şi angajamentul Uniunii Europene de a semna Acordul de Asociere cu Republica Moldova.
Alte subiecte aflate pe agenda întâlnirii dintre cei doi oficiali sunt situaţia economică a României şi progresele pe care România trebuie să le mai facă cu privire la independenţa justiţiei şi implementarea măsurilor anticorupţie, care au fost deja subliniate în raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene.