Potrivit experţilor ruşi, satelitul de recunoaştere Kosmos-1220 va arde la intrarea în atmosferă, iar fragmentele în care se va descompune vor cădea în Oceanul Pacific.
„Momentul şi locul exact al prăbuşirii s-ar putea schimba, în funcţie de diverşi factori externi”, a declarat agenţia spaţială rusă. Deşi, cel mai probabil, se va prăbuşi undeva în Oceanul Pacific, există şanse să cadă în alte zone. În 1978, un alt satelit Kosmos s-a prăbuşit într-o zonă nelocuită din Canada, răspândit rămăşiţe radioactive şi ducând la un proces îndelungat de curăţare. Apoi, în 2009, un al treilea satelit Kosmos s-a ciocnit în spaţiu cu un satelit Iridium de telecomunicaţii, american, rămăşiţele lor fiind împrăştiate pe orbita Terrei. Mai recent, în noiembrie 2013, satelitul european GOCE a reuşit să se prăbuşească în ocean, fără a produce pagube.
Mărimea şi greutatea exactă a satelitului Kosmos-1220 nu sunt cunoscute, potrivit RIA Novosti.
„Cea mai mare parte a satelitului va arde în atmosfera Pământului, însă vor rămâne şi fragmente care vor cădea pe Terra. Planeta este, în principal, acoperită de apă, iar zonele intens locuite sunt puţin. Aşa că sunt şanse mici ca rămăşiţele satelitului să cauzeze răniţi sau daune. Totuşi, ne jucăm cu norocul. Este un pericol real”, a precizat David Eicher, editor al revistei Astronomy.
Peste 800 de bucăţi din nave spaţiale şi alte obiecte folosite în misiuni în cosmos se găsesc pe orbita planetei noaste. Ele ameninţă integritatea Staţiei Spaţiale Internaţionale.