Cristian Cioacă şi-a dus, luni, copilul la şcoală, iar apoi s-a prezentat la secţia de poliţie la care a lucrat şi la care va fi reîncadrat. El nu va munci însă în acelaşi departament ca în trecut, ci cel mai probabil la logistică. Deocamdata, însă, nu s-a găsit un birou în care Cioacă să poată lucra, situaţie ce va fi probabil remediată în scurt timp.
„Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş a dispus înlocuirea măsurii suspendării din funcţie cu cea a punerii la dispoziţie. S-au stabilit atribuţii de natură administrativă. Ofiţerul va desfăşura sarcinile stabilite de către şeful unităţii. Astăzi (luni n.r.) este prima zi de muncă. Poliţistul nu va avea atribuţii în legătură cu publicul, nu va avea drept de port armament. Este decis să îşi ducă la sfârşit atribuţiile care vor fi stabilite”, a declarat reprezentantul IPJ Argeş.
Cristian Cioacă îşi va relua activitatea în cadrul Poliţiei Municipiului Piteşti, unde lucra înainte de a fi arestat preventiv. Cioacă urma să revină pe postul de dispecer, atâta timp cât nu este condamnat definitiv. El va fi pus la dispoziţie şi nu va avea dreptul să poarte armă şi nici să instrumenteze cauze penale.
Cristian Cioacă, condamnat de instanţa de fond la 22 de ani de închisoare pentru uciderea soţiei sale, Elodia Ghinescu, a fost eliberat vineri seară din Penitenciarul Colibaşi, după ce completul de divergenţă al Curţii de Apel Piteşti a admis înlocuirea măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar în cazul lui.
Inculpatul a fost pus în libertate, întrucât, conform noilor reglementări legale, decizia instanţei este în acest caz executorie, deşi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Cristian Cioacă poate părăsi ţara sau localitatea de domiciliu, deoarece magistraţii nu i-au impus nici o interdicţie, înlocuind doar măsura arestării preventive cu cea a controlului judiciar, au precizat pentru AGERPRES surse judiciare. Inculpatul are doar obligaţia de a se prezenta la poliţie, conform graficului.
Citeşte şi CRISTIAN CIOACĂ a fost eliberat. Cum ar fi ucis-o pe Elodia. Detalii ÎNFIORĂTOARE din rechizitoriu
Completul de divergenţă care a decis revocarea arestării preventive s-a întrunit după ce completul de doi judecători de la Curtea de Apel Piteşti nu ajunsese la o concluzie unanimă asupra solicitării, în urmă cu o zi.
A fost pentru a treia oară când cele două judecătoare care formează completul nu au ajuns ajuns la aceeaşi concluzie cu privire la starea de arest a lui Cristian Cioacă. Completul de divergenţă a respins în cazurile anterioare, cu majoritate de voturi, cererea de înlocuire a arestării preventive cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea.
Completul de divergenţă este format dintr-un număr de trei judecători, în vederea soluţionării litigiului, dacă cu prilejul deliberării nu s-a format o opinie unanimă în cadrul completului de judecată format din doi judecători. Prin formarea acestui complet se poate pronunţa o hotărâre cu majoritate de voturi.
Citeşte şi Cristian Cioacă, enervat de jurnalişti: Am nişte interdicţii! Încetaţi cu asediul ăsta! VIDEO
Cristian Cioacă a fost condamnat de Tribunalul Argeş, pe 2 iulie 2013, la 21 de ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat şi la doi ani de închisoare pentru profanare de morminte, urmând să execute 22 de ani de detenţie.
Sentinţa instanţei de fond a fost atacată ulterior cu apel de toate părţile implicate, procesul fiind pe rolul Curţii de Apel Piteşti. Cererile au fost formulate de inculpat, de mama şi fratele Elodiei Ghinescu, în calitate de părţi civile în dosar, precum şi de procurori.
Inculpatul a fost obligat, prin sentinţa Tribunalului Argeş, să plătească echivalentul a 100.000 de euro cu titlu de daune morale fiului său minor Patrick, în calitate de parte vătămată. Emilia Ghinescu, mama Elodiei, ar urma să primească daune morale de 100.000 de euro, iar fratele Elodiei, Robert Ghinescu, de 50.000 de euro. Cioacă a fost obligat şi la plata sumei de 135.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.
Cristian Cioacă a fost încarcerat la Penitenciarul Colibaşi, unde a fost transferat pe 30 ianuarie 2013.
Inculpatul a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat şi profanare de morminte, el fiind acuzat că şi-a ucis soţia, avocata Elodia Ghinescu, în august 2007. Cristian Cioacă s-a aflat în arest preventiv din data de 5 decembrie 2012.