Ideea îi aparţine lui Bong Wie, de la Universitatea de Stat Iowa, care a prezentat această teorie la o întâlnire NASA. El crede că o bombă nucleară poate distruge orice asteroid periculos, chiar dacă NASA va afla de această ameninţare cu doar o săptămână sau chiar mai puţin înainte de impact. Wie crede că are cea mai bună soluţie pentru ca oamenii să nu împărtăşească soarta dinozaurilor şi să piară în urma unui asemenea impact devastator.
Dacă asteroidul periculos este detectat cu zeci de ani înainte, atunci este timp pentru lansarea unor roboţi care să-i devieze cursul. Dar, dacă pericolul este văzut prea târziu, atunci nu există altă soluţie decât bomba atomică, spune Wie.
Echipa lui a realizat prototipul unei nave spaţiale numită Hypervelocity Asteroid Intercept Vehicle. Aceasta se va întâlni cu asteroidul, va face o gaură în el, iar acolo va fi lansată apoi bomba, care va exploda şi va pulveriza în milioane de bucăţi mici roca spaţială.
Cercetătorul spune că bomba este mult mai eficientă dacă va exploda în interiorul unui crater făcut pe asteroid. Bucăţile rezultate în urma exploziei vor cădea pe Pământ, dar nu vor fi periculoase.
În anul 2015 va deveni funcţional sistemul de detectare a asteroizilor periculoşi ATLAS, realizat cu fonduri de la NASA. Acesta va putea detecta un asetroid cu diametrul de 8 metri cu o zi înainte de impact, iar pentru cei mai mari, cu diametrul de peste 140 metri, cu 3 săptămâni înainte.
Suficient timp pentru misiunea salvatoare propusă de Wie, care ar costa aproximativ 500 de milioane de dolari.