„Aşa am ştiut şi eu, că la ASF sunt stabilite salarii identice cu cele de la BNR. Sumele care se vehiculează acum pe ecrane şi despre care se spune că sunt identice ca la Banca Naţională, nu mai sunt identice. Salariul guvernatorului la Banca Naţională este cu mult sub ceea ce am auzit la ASF, de 18.000-20.000 de euro. Salariul de bază al guvernatorului este de aproximativ 10.000 de euro şi urcă la aproape 12.000 de euro cu indemnizaţia de la Consiliul de Administraţie. Celelalte salarii sunt mult mai mici„, a declarat Adrian Vasilescu, potrivit Agerpres.
Declaraţiile consilierului guvernatorului băncii centrale vin la o zi după ce purtătorul de cuvânt al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Radu Soviani, a arătat că salariile din ASF sunt mai mici decât cele de la Banca Naţională.
„ASF a fost, de la început, transparentă în privinţa politicii de salarizare şi cunoaşteţi comunicarea prin care am spus că preşedintele are 14.000 net, prim-vicepreşedintele 12.000, vicepreşedintele la fel. Toate celelalte salarii sunt potrivit legii şi sunt la un nivel mai mic decât cele întâlnite în Banca Naţională a României„, a declarat Radu Soviani.
În context, Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a solicitat efectuarea unei anchete parlamentare asupra politicii de resurse umane şi a salarizării personalului Autorităţii de Supraveghere Financiară, în urma unor informaţii apărute în presă potrivit cărora un număr important de angajaţi ai ASF sunt „rude apropiate ale politicienilor de rang înalt din România”.
„Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) solicită Parlamentului Romaniei să înfiinţeze de urgenţă o comisie parlamentară de anchetă a politicii de resurse umane şi a salarizării personalului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Solicitarea survine în urma apariţiei în presă a mai multor informaţii cu grad ridicat de credibilitate, care vorbesc de faptul că un număr important de angajaţi şi consilieri ai ASF sunt rude apropiate ale politicienilor de rang înalt din România, ceea ce alimentează suspiciunile legate de caracterul clientelar al angajărilor şi de abandonarea principiilor de competenţă profesională, care ar trebui să guverneze activitatea acestei instituţii de bază a pieţei financiare„, arată un comunicat al AURSF.
Aceleaşi informaţii din mass-media sugerează că, în cadrul ASF, există salarii brute care ajung până la zeci de mii de euro lunar, prime de vacanţă, de sfârşit de an etc., situaţie care ar trebui clarificată, consideră AURSF.
AURSF reprezintă consumatorii de servicii financiare în obţinerea de despăgubiri pentru daunele suferite prin utilizarea produselor sau serviciilor oferite de bănci, companii de asigurări şi alte instituţii financiare, bancare sau nebancare.
CITEŞTE ŞI: Salariile nesimţite din companiile de stat rămân INTANGIBILE