Primii bolnavi cu HIV care au rămas fără medicamente sunt cei din Suceava şi Prahova, iar doctorii spun că orice întrerupere a tratamentului le poate fi fatală.
„Întreruperea, mai ales pe o perioadă mai lungă, de trei săptămâni de zile, înseamnă un dezastru pentru ei. Organismul nu mai reacţionează. Este ca şi cum ar trebui să o ia de la capăt cu medicaţia, dar de cele mai multe ori, au clacat. Ei sunt dependenţi de aceste medicamente„, a declarat pentru România TV medicul Iolanda Ghiorghiu.
Citeşte şi Băjenaru: 500 de bolnavi cu scleroză multiplă aşteaptă de un an tratamentul, riscând invaliditatea
În tot acest timp bolnavii sunt prinşi la mijloc, în hăţişul birocratic. „Pe primul trimestru spitalele nu au bani să cumpere tratamentul. Din cauza asta se feresc să facă comenzi din banii care sunt pe trimestrele II, III şi IV. Spun că este o ilegalitate, că ar face arierate, că sunt articole din lege care spun că banii se cheltuie în trimestrul în care sunt bugetaţi„, spune Iulian Petre, director executiv Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).
Din această cauză, bolnavii infectaţi cu HIV din Galaţi, Hunedoara, Vaslui, Cluj şi Dolj vor rămâne şi ei fără tratament.
Peste 8.000 de pacienţi infectaţi cu HIV sunt trataţi prin Programul Naţional. Tratamentul costă între 500 şi 2.500 de euro pe lună şi nu poate fi cumpărat din farmacii. Până acum, Ministerul Sănătăţii nu a avut niciun punct de vedere.