Prin lansarea paginii web www.gurlitt.info, avocaţii şi purtătorul de cuvânt ai lui Cornelius Gurlitt, fiul unui negustor de artă cu trecut tulbure în timpul celui de-al Treilea Reich, vor să îşi „exprime dorinţa de a dialoga cu publicul, dar şi cu eventualii moştenitori”, au afirmat ei într-un comunicat.
Site-ul (în germană şi engleză), destinat să îl apere pe octogenar de acuzaţiile în privinţa originii dubioase a operelor, scrie pe larg propria versiune asupra situaţiei prin întrebări şi răspunsuri.
Cornelius Gurlitt a intrat în atenţia opiniei publice în luna noiembrie, când presa germană a anunţat descoperirea în apartamentul său din Munchen, în primăvara lui 2012, a peste 1.400 de opere semnate de mari maeştri, printre care Chagall şi Matisse.
Recent au mai fost descoperite circa 60 de opere de artă, unele realizate de Monet, Renoir şi Picasso, pe proprietatea lui Gurlitt din Austria. Printre cele 1.400 de lucrări se află desene, gravuri şi picturi dintre care cea mai mare parte este posibil să fi fost luată sau furată de la familii de evrei sau din muzee ca făcând parte din ceea ce naziştii numeau „artă degenerată”.