Procurorii au reţinut mai mulţi cămătari violenţi, iertaţi până acum de justiţie

Procurorii au reţinut, luni, 11 membri ai clanului "Drabi", o grupare de cămătari violenţi care dădeau împrumuturi şi cereau înapoi chiar şi de zece ori banii. Pentru a-şi convinge victimele să plătească, aceştia foloseau adevărate tehnici de teroare, informează Ministerul Public.
Romania TV
31 oct. 2011, 20:16
Procurorii au reţinut mai mulţi cămătari violenţi, iertaţi până acum de justiţie

Reţinerile au venit după descinderile şi percheziţiile făcute luni dimineaţă în 13 locuinţe din Ialomiţa şi una din Bucureşti, potrivit Mediafax.

„Toţi cei menţionaţi sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii unor infracţiuni grave, comise cu violenţă, în perioada 2007-20011, precum violare de domiciliu, lipsire de libertate în mod ilegal, şantaj, distrugere, tentativă de omor, favorizarea infractorului, mărturie mincinoasă, fals în înscrisuri oficiale, furt calificat, atât în forma autoratului, cât şi a complicităţii şi instigării”, scriu procurorii instanţei supreme într-un comunicat dat publicităţii luni noapte.

Anchetatorii susţin că faptele de care cei reţinuţi sunt acuzaţi au fost comise „în contextul în care inculpaţii aveau ca principală preocupare acordarea de «împrumuturi cămătăreşti», urmate de acţiuni de extorcare, prin manifestări violente de natură fizică şi psihică asupra părţilor vătămate”.

Astfel, celor cărora le dădeau bani cu camătă li se cerea înapoi chiar şi de peste zece ori suma împrumutată.

„De asemenea, din ansamblul probelor administrate a rezultat că inculpaţii foloseau şi alte metode de extorcare a părţilor vătămate şi solicitau, sub ameninţare şi violenţă, pretinse datorii, iar când aceste persoane depuneau plângeri la organele de poliţie, pentru a le determina să-şi retragă plângerile, le şantajau cu un rău asupra familiilor şi rudelor. Astfel, pătrunderea în locuinţele părţilor vătămate, cu forţa şi cu arme, precum şi ameninţarea că în cazul în care nu se va da satisfacţie solicitărilor lor nelegitime vor recurge la viol sau ucidere a copiilor constituiau acţiuni infracţionale ale inculpaţilor care deveneau, astfel, de temut în faţa localnicilor”, se mai arată în comunicatul citat.

De exemplu, membrii grupării „Drabi”, care sunt înrudiţi, atacau cu săbii sau bâte fie persoanele pe care le împrumutaseră, fie familiile acestora, inclusiv minori. Deseori ajungeau să-şi blocheze victimele în trafic sau chiar să tamponeze intenţionat maşinile acestora, pentru a le distruge.

Potrivit procurorilor Parchetului instanţei supreme, membrii grupării „Drabi” au fost cercetaţi „în numeroase dosare penale” însă, pentru că faptele erau greşit încadrate ca infracţiuni unice deşi ele reprezentau „acte materiale ale unor infracţiuni de şantaj în formă continuată”, dosarele au fost închise prin „neurmărire penală”. După ce primeau NUP-uri, cămătarii din clanul „Drabi” îşi ameninţau în continuare victimele, descurajându-le să mai facă plângeri penale.

„Această situaţie a fost posibilă şi prin implicarea unui ofiţer de poliţie judiciară care nu a îndeplinit atribuţiile profesionale”, se mai arată în comunicatul Ministerului Public.

În prezent, dosarele în care sunt cercetaţi membrii clanului „Drabi” au fost preluate de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Urziceni. Din cele şapte dosare penale, cinci se aflau în lucru iar alte două fuseseră închise cu soluţii de netrimitere în judecată, care însă au fost infirmate, urmărirea penală în acestea urmând să fie continuată de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetul instanţei supreme.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
Dispare o facultate de top din România. Ce se va întâmpla cu studenții deja înscriși
Capital.ro
Reguli noi la ITP și la înmatricularea mașinilor! Se introduc certificate digitale de înmatriculare şi de testare periodică a vehiculelor
Playtech.ro
Orașul din România unde nu plouă cu lunile, este cel mai secetos. Localnicii se bucură și la câțiva stropi
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
„Du-te dracu'!”. Ceartă violentă la Casa Albă, sub nasul lui Donald Trump. „Comportamentul lui Elon începe să fie obositor”
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Trei regiuni din România vor fi lovite de ciclonul ce a generat cod roșu în Europa
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Cât costă trei nopți de cazare în hotelurile vedetelor noastre, în minivacanța de 1 Mai 2025
Cancan.ro
BREAKING! Tânăra actriță a fost găsită moartă Era și însărcinată 🥺
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit unul dintre cei mai iubiți și respectați actori ai generației de aur
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
Facturile la energie NU sar în aer de la 1 iulie. Ce pregătește Guvernul pentru românii vulnerabili
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”