Preşedintele României a anunţat că a avut discuţii cu serviciile de informaţii, cu structurile implicate în siguranţa frontierei şi cu Ministerul de Externe legate de situaţia din Ucraina. „Aprecierea generală este că România trebuie să arate deplină stabilitate, că este pregătită să preia imigranţii din Ucraina, dacă va fi un asemenea flux”, a declarat preşedintele precizând că în momentul de faţă România are o capacitate de cazare a 3.500 de persoane, capacitatea care poate fi mărită, dacă va fi cazul.
În ce priveşte evaluarea responsabilităţilor, Băsescu susţine că acestea sunt împărţite, deoarece există forţe extremiste printre cei care protestează la Kiev. „S-a trecut un prag şi nu se poate merge mai departe. E adevărat că forţele de ordine au fost provocate, iar răspunsul a fost disproporţionat. Cei 25 de morţi sunt exemplificarea că ambele părţi au depăşit limitele, iar principala responsabilitate revine statului. Dacă l-am rugat pe preşedintele Ianukovici să nu utilizeze forţa excesivă, le cer şi celor trei lideri ai opoziţiei să nu-şi combine manifestaţiile cu cele ale forţelor extremiste”, a spus Băsescu.
„România va fi de acord cu aplicarea de sancţiuni individuale pentru cei responsabili de aplicarea excesivă a forţei, dar nu cred că e nevoie de sancţiuni economice”, a afirmat preşedintele arătând că şi aşa situaţia economică a Ucrainei este foarte dificilă.
Băsescu a atras atenţia că instabilitatea din Ucraina poate influenţa şi Moldova. „Nu pot să nu observ evoluţiile din Moldova şi îmi pare rău că avem politicieni români şi moldoveni care încearcă să panseze lucrurile. Realitatea este că Transnistria este un focar de provocări, iar referendumul din Găgăuzia şi dezbaterile din Taraclia, cu o majoritate bulgară, pentru opţiunea către Uniunea Euroasiatică, care este opţiunea majoritară, precum şi preconizatul referendum din zona Bălţi pe care îl susţine Partidul Comunist pentru opţiunea către Uniunea Eurioasiatică ne fac să privim cu îngrijorare evoluţia din Moldova. Oricât nu place această analiză unor politicieni români şi moldoveni, este o realitate. Criza din Ucraina este un risc major şi pentru Moldova”, a apreciat Traian Băsescu.
El a adăugat că şi-a exprimat acest punct de vedere şi în discuţiile recente cu oficiali europeni şi americani, mai ales că tulburări au început să apară şi în Bosnia-Herţegovina. „Avem un risc major de destabilizare”, a conchis Băsescu.