Uniunea Europeană cere respectarea acordului pentru ieşirea din criză încheiat la Kiev. Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a cerut guvernului şi opoziţiei din Ucraina să treacă „de la cuvinte la fapte” şi să pună în practică acordul de ieşire din criză semnat vineri în prezenţa mediatorilor europeni, transmite AFP.
Acest acord „este un compromis necesar pentru lansarea indispensabilului dialog politic” care să-i permită Ucrainei să iasă din criză, a apreciat Van Rompuy, scrie Agerpres. Tuturor părţilor le revine „responsabilitatea” de a fi curajoase şi de a trece de la cuvinte la fapte’, a adăugat preşedintele Consiliului European, citat într-un comunicat.
François Hollande cere aplicarea integrală şi rapidă a acordului pentru depăşirea crizei. „François Hollande salută acordul semnat în această dimineaţă de preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, şi cei trei lideri ai opoziţiei (…) în vederea unei ieşiri din criză în Ucraina”, afirmă preşedinţia franceză.
Comunicatul subliniază că acordul, „încheiat datorită medierii miniştrilor afacerilor externe francez, german şi polonez, prevede revenirea la Constituţia din 2004 în termen de 48 de ore, formarea unui guvern de unitate naţională, adoptarea până în septembrie 2014 a unor reforme constituţionale pentru a echilibra mai bine puterile preşedintelui, parlamentului şi guvernului”.
David Cameron a afirmat că Acordul din Ucraina este „o şansă reală de a pune capăt vărsării de sânge”.
„Mă bucur de acordul încheiat astăzi, ce oferă o şansă reală de a pune capăt vărsării de sânge şi de a scăpa Ucraina şi poporul său de acest coşmar”, a declarat premierul britanic. El a insistat asupra faptului că „legea fundamentală din 2004 trebuie în mod special restabilită în următoarele două zile, iar un guvern de unitate naţională ar trebui format până la începutul lui martie”.
NATO cere aplicarea în totalitate a acordului de ieşire din criză. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut aplicarea „în întregime” a acordului de ieşire din criză semnat vineri în Ucraina de preşedintele Viktor Ianukovici şi de reprezentanţi ai opoziţiei ucrainene în prezenţa unor mediatori europeni, scrie Agerpres.
„Acest acord ar trebui să pună capăt teribilei vărsări de sânge şi suferinţei şi să netezească drumul către dialogul democratic şi reforme”, a spus Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, într-un comunicat. El le-a cerut tuturor părţilor să se abţină de la noi acte de violenţă şi să depună eforturi „pentru viitorului Ucrainei”. „O Ucraină suverană, independentă şi stabilă este deosebit de importantă pentru securitatea euroatlantică”, a mai apreciat Rasmussen.
Secretarul general al NATO i-a felicitat totodată pe miniştrii de externe ai Franţei, Germaniei şi Poloniei – Laurent Fabius, Frank-Walter Steinmeier şi, respectiv, Radoslaw Sikorski – pentru activitatea lor de mediere în acest conflict.
Catherine Ashton, şefa diplomaţiei europene, a afirmat că implementarea acordului va fi o provocare serioasă pentru Ucraina. „Implementarea va fi cheia”, a subliniat şefa Serviciului European de Acţiune Externă, aflată la Londra, în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti.
„Acordul care a fost semnat este o ofertă bună, dar ne dorim ca Ucraina să meargă mai departe. Preşedintele Ianukovici mi-a spus de nenumărate ori că îşi doreşte acelaşi lucru şi sper că acest lucru se va întâmpla”, a mai precizat Catherine Ashton.
Întrebată de jurnalişti dacă UE va renunţa la sancţiuni ca urmare a semnării acordului, comisarul european a spus că va discuta această chestiune, în detaliu, şi cu miniştrii de externe europeni aflaţi la Kiev, pentru a lua o decizie analizând şi informaţiile de la faţa locului, întrucât este „importantă o sincronizare corectă”.
Vladimir Lukin, emisarul rus a declarat că discuţiile menite să rezolve criza din Ucraina produc rezultate, dar a explicat că Moscova are îndoieli legate de acordul mediat de Uniunea Europeană şi a confirmat că nu l-a semnat.
„Rămân anumite semne de întrebare, consultările vor continua, este un proces normal”, a afirmat delegatul rus pentru drepturile omului, după revenirea la Moscova.
Casa Albă a salutat acest acord. „Statele Unite ale Americii salută acordul de astăzi dintre preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi liderii opoziţiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului american, Jay Carney, citat de AFP.
„Noi sprijinim eforturile tuturor celor care au negociat acest acord şi salutăm curajul conducătorilor opoziţiei care au înţeles că este necesar să facă şi compromisuri”, a precizat purtătorul de cuvânt, subliniind că ţara sa va supraveghea ‘îndeaproape’ aplicarea acordului, informează Agerpres.
Vaclav Klaus acuză UE de „lipsă de responsabilitate” privind Ucraina. Fostul preşedinte ceh, recunoscut pentru opiniile sale eurosceptice, a avertizat totodată împotriva „iluziei rezolvării crizei prin organizarea de noi alegeri”, relatează AFP, citată de Agerpres.
„În ce priveşte Occidentul, este vorba despre o enormă lipsă de responsabilitate sub forma alimentării ambiţiilor şi iluziilor radicalilor din Ucraina şi din Vest că ar exista în mod real o alegere între Est şi Vest”, a spus Klaus. „A pune Ucraina să aleagă între Est sau Vest se aseamănă cu dezintegrarea ei”, a adăugat Klaus.
„Ideea că această problemă poate fi rezolvată prin organizarea de alegeri anticipate nu este decât o altă iluzie”, a mai spus Klaus, potrivit căruia „Ucraina este, în mare măsură, un stat artificial care cuprinde teritorii anexate de URSS abia după al Doilea Război Mondial şi care reprezintă în acelaşi timp leagănul culturii ruse şi căminul a zeci de milioane de ruşi”. Fostul preşedinte ceh a mai estimat că „Occidentul a contribuit la declanşarea unei crize pe care nu şi-o doreşte, de fapt, şi ale cărei consecinţe nu şi le-a asumat”.