‘În momentul de faţă există discuţii între autorităţi, Fondul Monetar, Comisia Europeană pentru această nouă prognoză a creşterii pe 2012. Ea nu va fi mult diferită faţă de prognoza din toamnă, sigur, probabil va avea o uşoară decelerare (….) în linie cu ceea ce se întâmplă în Europa. În acelaşi timp, trebuie să privim totuşi, cred eu, pozitiv anumite dezvoltări, care au avut loc în ultimul timp, în special în Europa. Se întrevăd uşoare, repet, uşoare semne de ameliorare şi acesta este un lucru îmbucurător, în sensul că Europa, sigur, se zbate între a fi în recesiune sau nu. Cred că, cu un efort comun, politic şi din partea mediului de business, Europa poate să depăşească acest moment. Repet, există, în momentul de faţă, uşoare semne că Europa poate să treacă mai bine anul 2012 decât ce credea în perioada anterioară’, a spus Tănăsescu.
România nu va avea recesiune în anul 2012 şi îşi va continua drumul ei de creştere economică, sigur, într-o viteză mai mare sau mai mică, în funcţie de anumiţi factori, unul dintre ei fiind modul în care va reuşi să atragă mai repede, mai bine, mai transparent fondurile europene, a spus reprezentantul României la FMI.
Tănăsescu a apreciat că s-au făcut progrese în ultimele luni, în special prin aprobarea bugetului pe 2012, continuarea reformelor structurale, în special la nivelul companiilor de stat şi, nu în ultimul rând, printr-o politică financiară stabilă şi o politică monetară, care a condus către o inflatie foarte, foarte joasă, ceea ce va permite României, în perioada lunilor următoare, să aibă o traiectorie predictibilă în ceea ce priveste finanţarea de care are nevoie.
Executivul de la Bucureşti a întocmit proiectul de buget pentru anul 2012 plecând de la o creştere economică de 2,1%.