‘Începând cu data menţionată, Guvernul României a înregistrat performanţe în atragerea fondurilor structurale şi de coeziune: rata de absorbţie curentă a fondurilor europene este de patru ori mai mare, ajungând de la doar 8,53% la începutul lunii mai 2013 la aproximativ 34% în prezent’, se arată în comunicat.
Ministerul subliniază că în 2013 România a înregistrat recorduri în absorbţia fondurilor UE: a solicitat şi a încasat sume mai mari de la Comisia Europeană decât în toţi anii din perioada 2007-2013. Mai precis, în 2013 au fost transmise documentele necesare pentru decontarea a peste 3,56 miliarde de euro, în timp ce în perioada 2007-2013 a fost solicitată pentru a fi decontată României o sumă de doar 2,86 miliarde de euro.
Totodată, în 2013, România a încasat peste 2,88 miliarde de euro de la Comisie, comparativ cu doar 2,2 miliarde de euro în toţi anii din perioada 2007-2013. Mai mult, într-o singură zi din acest an, în 20 februarie, România a înregistrat un alt record absolut: a încasat peste 830 milioane de euro de la Comisie, sumă mai mare decât cea încasată în oricare dintre anii 2009, 2010 şi 2011, în condiţiile în care România nu a încasat niciun euro din fondurile alocate în anii 2007 şi 2008.
MFE adaugă faptul că actualul Executiv a rezolvat o mare parte din problemele guvernărilor anterioare.
‘Actualul Guvern al României a soluţionat multe dintre problemele din trecut: a luat toate măsurile pentru deblocarea celor mai importante cinci programe operaţionale, fapt care a reprezentat deblocarea a 98% din fondurile structurale şi de coeziune alocate pentru actuala perioadă, şi anume: Programul Operaţional Sectorial Mediu, Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Programul Operaţional Sectorial Regional, Programul Operaţional Sectorial Transport şi Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice. Pentru toate aceste programe, Comisia Europeană sistase plăţile către România din cauza problemelor apărute în implementare în perioada 2009-2011’, se arată în comunicatul ministerului.
Potrivit acestuia, o altă performanţă importantă a anului 2013 a fost evitarea dezangajării automate de fonduri: România nu a pierdut niciun euro datorită accelerării absorbţiei fondurilor europene alocate. ‘În plus, în 2013, Guvernul României a implementat numeroase măsuri de simplificare şi eficientizare a sistemului de implementare, iar în 2014 urmează să fie finalizată reforma sistemului. Tot în 2014, va fi finalizată contractarea tuturor fondurilor europene alocate pentru această perioadă de programare’, informează MFE, care face, de asemenea, aprecieri referitoare la actualul cadru financiar, care a început în 2007.
‘România a făcut greşeli pentru care şi astăzi autorităţile române fac eforturi considerabile pentru a recupera paşii făcuţi înapoi încă din faza de planificare. Subliniem faptul că fosta guvernare nu şi-a propus să atragă fonduri semnificative în primii ani, ci şi-a propus să atragă cele mai mari sume în ultima parte a perioadei de guvernare’, susţine sursa citată.
Ministerul menţionează că în perioada 2014 – 2020 România trebuie să atragă sume semnificative încă din primii ani, pentru ca economia să beneficieze de un sprijin puternic din partea fondurilor UE atrase. Suplimentar, pentru a reduce cât mai mult riscul de a pierde bani din fondurile alocate pentru actuala perioadă de programare, autorităţile române lucrează la implementarea unor soluţii.
În primul rând, proiectele implementate din fonduri europene în prezent în cazul cărora există riscul să nu fie finalizate până la sfârşitul anului 2015 vor fi împărţite în etape de implementare pentru a solicita decontarea cheltuielilor eligibile făcute până în 2015 din fondurile alocate de UE pentru actuala perioadă de programare, urmând ca sumele cheltuite ulterior să fie solicitate din banii alocaţi pentru perioada 2014-2020.
Prima soluţie trebuie să fie implementată concomitent cu cea de a doua: identificarea de proiecte finanţate tot din bani publici (dar din alte surse decât fondurile UE), care au fost deja implementate sau care pot fi finalizate până la sfârşitul anului 2015, pentru a solicita decontarea acestora din fondurile UE pentru actuala perioadă de programare.
Potrivit MFE, ‘cele două soluţii, aplicate concomitent, vor asigura atât utilizarea optimă a fondurilor UE alocate pentru actuala perioadă de programare, realizarea de economii la bugetul de stat, dar şi atragerea fondurilor alocate pentru perioada 2014-2020 încă din primul an al exerciţiului financiar multianual; cele două soluţii respectă prevederile regulamentelor europene’.