Victor Ponta a păstrat relaţii bune cu minorităţile, dar şi cu UDMR, iar guvernul poate supravieţui şi fără PNL. De cealaltă parte, opoziţia abia se mobilizează pentru o eventuală moţiune de cenzură.
În eventualitatea oficializării rupturii din USL, Uniunea Social-Democrată, alcătuită din PSD, UNPR şi PC va avea un nunmăr de parlamentari aproape egal cu cel al opoziţiei, în băncile căreia se vor afla PNL, PDL şi PPDD.
Stabilitatea unui guvern USD ar putea fi asigurată de un acord cu UDMR, despre care Crin Antonescu a spus că a fost deja negociat de către Victor Ponta, şi de către grupul din Camera Deputaţilor alcătuit din reprezentanţii minorităţilor care, în mod tradiţional, este înclinat să susţină puterea. În plus, UDMR nu a uitat că liberalii au fost cei care s-au opus cu îndârjire includerii sale în cabinetul Ponta II.
În cealaltă tabără, lucrurile sunt mai complicate. Colaborarea dintre PDL şi PNL este pusă sub semnul întrebării după ani de cruntă adversitate politică. Democrat-liberalii vor ca liberalii să aibă un alt preşedinte, în timp ce Crin Antonescu a spus că intrarea în opoziţie nu va duce la o reevaluare de către PNL a guvernării Boc. Al treilea partid de opoziţie, PPDD, este într-un proces de accentuată disoluţie prin migrarea masivă a parlamentarilor săi către PSD şi UNPR. Deja PPDD nu mai are suficienţi senatori pentru a constitui un grup la Senat.