Maica Galineea, pe numele de civilă Georgeta Strugaru, i-a stat alături mitropolitului Bartolomeu aproape 25 de ani, din perioada când acesta s-a retras la Mănăstirea Văratec, până când starea de sănătatea i s-a degradat și a necesitat o îngrijire medicală mai atentă, scrie voceatransilvaniei.ro.
Maica locuiește într-o reședință impunătoare, dar în fapt ocupă un colțișor al ei. Cămăruța ei e mică, dar decorată cu tot felul de obiecte, în special goblenuri cusute după picturi ale unor artiști cunoscuți. „Uitați, aici e Grigorescu”, arată cu bucurie călugărița spre una din lucrări.
Citeşte şi Petrece de 1 Mai la mănăstire. Poţi să renunţi la sex, mici şi muzică?
De câtva timp are și un ajutor pentru întreținerea reședinței, o tânără care locuiește la demisol.
Prima întâlnire cu mitropolitul, la Văratec
Prima întâlnire a maicii Galineea cu Bartolomeu Anania s-a petrecut în 1987, la Mănăstirea Văratec. Arhimandritul Bartolomeu, sau „părintele Anania” cum mai era numit de apropiați, s-a retras în anii ’80 la așezământul monahal pentru a se dedica mai mult scrisului.
În același timp, maica revenea la mănăstirea ei „de metanie” – adică locul unde a intrat efectiv în monahism – după ce a trăit, călugăriță fiind, în lume, în urma decretului din timpul comunismului de desființare a mănăstirilor.
Citeşte şi Trupul neînsufleţit al mitropolitului Kiril de Varna a fost descoperit pe o plajă din Bulgaria VIDEO
Prima impresie, mai puțin bună
Deși întâlnea un cleric şi, în acelaşi timp, un cărturar, prima impresie pe care i-a făcut-o atunci arhimandritul Bartolomeu nu a fost favorabilă.
La început, când l-am văzut, nu mi-a plăcut. Țin minte că și mâncarea i-o duceam în grabă și plecam. A venit la mine și mi-a zis: „Văd că nu ești proastă, cred că o să ne înțelegem”, povestește măicuța.
Georgeta Strugaru, ajunsă astăzi la 75 de ani, este de părere că în spatele privirii mai degrabă aspre, chiar intimidante, a ierarhului, nu stătea un suflet rău.
„Părea mai aspru, dar nu era rău la suflet”, punctează, cu privirea ușor reflexivă, maica.
Ea a ajuns să fie apreciată de mitropolit pentru discreția și diplomația de care dădea dovadă, dar și pentru jovialitatea pe care o manifesta cu oaspeții. Călugărița susține că însuși ierarhul a învățat-o cum să servească la masă și cum să îi trateze pe musafiri.
Vezi continuarea poveştii aici.