Creditorii privaţi sunt în discuţii cu Grecia pentru o restructurarea a datoriei publice cu 70%. Această „tunsoare” (hair-cut) a datoriei se aplică la aproximativ 206 miliarde de euro, doar cota deţinută de bănci, fonduri de pensii şi de hedging şi companiilor de asigurări, nu şi cea aflată în posesia Băncii Centrale Europene, care a cumpărat obligaţiuni de 36 miliarde de euro pe parcursul ultimilor doi ani. Astfel, doar o parte din datoria de 350 miliarde de euro se află în mâinile creditorilor privaţi.
Grecia ar urma să emită noi obligaţiuni, care vor fi primite la schimb cu cele vechi de către creditori, şi un cupon anual de 4-4,25%.
Elenii vor să îşi asigure un al doilea pachet de finanţare de la Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, în valoare de 130 miliarde de euro, şi pentru asta au nevoie de implicarea sectorului privat.
Restructurarea datoriei nu atinge însă doar interesele Greciei. Pieţele pariază deja că şi în cazul Portugaliei se va întâmpla acelaşi lucru.
Portugalia primeşte finanţare de la FMI şi UE şi ar trebui să se împrumute din nou de pe pieţele financiare de la anul.
Randamentele cerute de investitori pentru a împrumuta statul portughez pe 10 ani au sărit însă la 15%, un nou record pentru iberici. Mai grav este că la scadenţele mai scurte, dobânzile pe care Portugalia ar trebui să le plătească pentru a se împrumuta sunt mai mari, de 16% la doi ani şi 19,5% la cinci ani. De regulă, cu cât este mai lungă scadenţa unei obligaţiuni, cu atât randamentul cerut este mai mare, şi inversarea acestei tendinţe arată că încrederea în perspectivele ca pe termen scurt emitentul datoriei să-şi îndeplinească obligaţiile de plată scade.
Costul cu asigurare a datoriei împotriva riscului de default a ajuns la un nou nivel record. Conform datelor CMA, pentru a asigura datorie de un milion de dolari împotriva falimentului, cumpărătorul poliţei CDS trebuie să plătească 14,36% sau 143.360 dolari. Cotaţia arată că sunt 70% şanse ca Portugalia să intre în faliment.
În această conjunctură, pentru a acoperi deficitul şi plata dobânzilor în 2013, portughezii vor avea nevoie de un nou bailout, şi, cel mai probabil, de o reducere a datoriei publice de 113% din PIB, a treia cea mai mare din Zona euro după Grecia şi Italia.
Ibericii vor rămâne şi în 2012 în recesiune. Banca Centrală a Portugaliei prognozează o contracţie economică de 3,1% în 2012, după una de 1,9% în 2011, în timp ce economia va stagna în 2013, urmare a măsurilor de austritate menite să reducă deficitul bugetar în ţintele agreate de creditorii instituţionali. Economia ar putea primi încă o lovitură ca urmare a îngheţării creditării. Potrivit datelor Băncii Centrale Europene, citate de Reuters, creditul acordat sectorului privat a înregistrat în decembrie cel mai mare declin din 1997 şi până acum de când există această statistică.
Evolutia randamentelor la obligatiunile portugheze cu scadenta la 10 ani. Sursa: Bloomberg
Cotaţia CDS la 5 ani a crescut cu aprox. 30% de la începutul anului. Sursa: CMA DataVision