Ce ALIMENTE trebuie să consumi zilnic pentru a avea o MEMORIE de elefant

Consumul de alimente sănătoase poate să îmbunătăţească semnificativ memoria, puterea de concentrare şi starea de spirit pe termen lung. Iată ce alimente este recomandat să consumi pentru a avea o memorie de elefant.
Marilena Vili
25 feb. 2014, 09:45
Ce ALIMENTE trebuie să consumi zilnic pentru a avea o MEMORIE de elefant

O memorie bună este influenţată de modul în care neuronii transmit fluxurile informaţionale în organism. De aceea, o stare de sănătate precară poate să afecteze şi performanţa funcţiilor creierului. Astfel, dieta joacă un rol extrem de important pentru integritatea memoriei.

Medicul nutriţionist Corina Zugravu a explicat, pentru RomaniaTV.net, că alimentele care conţin omega-3 sunt esenţiale pentru îmbunătăţirea memoriei.

„Sunt multe alimente asociate cu îmbunătăţirea memoriei. Majoritatea sunt alimente care conţin omega-3, ştiut fiind faptul că aceştia sunt în general tonici pentru sistemul nervos central. Pot fi incluşi aici toţi peştii oceanici graşi (în frunte cu somonul şi macroul), nucile, alunele şi celelalte din aceeaşi categorie, seminţele de floarea-soarelui şi dovleac, uleiurile de rapiţă, in, soia, grăsimile tartinabile vegetale. Dintre fructe, avocado e plin de omega-3, fiind gras şi cremos. Tot pentru memorie sunt ceaiurile sau suplimentele cu ginko şi ginseng”, a declarat Corina Zugravu.

De asemenea, medicul nutriţionist subliniază că şi alimentele bogate în vitamina B sunt foarte sănătoase. „Orice alt aliment care este bogat în vitamina B (precum leguminoasele: fasole, soia, mazăre, linte, cereale integrale) are un efect tonic pe funcţiile cognitive, deci şi pe memorie”, spune nutriţionistul.

TOP 10 alimente care îmbunătăţesc memoria

1. Fructe oleaginoase. Nucile şi seminţele sunt surse importante de vitamina E. Sunt bogate în antioxidanţi, au capacitatea de a reduce nivelul colesterolului şi nu îngraşă. Mai mult, nucile au un conţinut ridicat de acizi graşi omega-3. Consumaţi-le, de preferat, în stare crudă şi nesărată, pentru a beneficia de toate proprietăţile nutriţionale.

Citeşte şi Vrei o MEMORIE BUNĂ? Sfaturi ca să reţii cât mai multe informaţii

2. Avocado. Aceste fructe sunt benefice memoriei, datorită grăsimilor mononesaturate, extrem de sănătoase pentru sistemul cardio-vascular. Cu toate acestea, din cauza conţinutului mare de calorii, medicii recomandă consumul a maximum o jumătate de avocado pe zi.

3. Fructe de pădure. Fructele de pădure au cel mai mare conţinut de antioxidanţi care au un rol protector la nivelul celulelor creierului. O dietă bogată în flavonoizi (un tip de antioxidanţi) poate să încetinească pierderea memoriei la oameni.

4. Peşte gras. Carnea de peşte bogată în grăsimi esenţiale omega-3 (somon, sardine, hering, macrou) previne eficient instalarea demenţei. Puteţi consuma carne de peşte de 3 ori pe săptămână sau folosind suplimente alimentare cu ulei de peşte.

5. Legume cu frunze verzi. Legumele cu frunze verzi (spanac, varza kale, varza verde, frunze de muştar, frunze de nap) furnizează o sursă bogată de acid folic, substanţă care reglează nivelul de homocisteină în organism.

6. Cafea/vin. Cofeina este un excitant excelent pentru memorie şi concentrare. De asemenea, vinul roşu prelungeşte viaţa. Cu toate acestea, alcoolul în exces încetineşte funcţionarea creierului, însă poţi să optezi pentru sucul de struguri. Acest suc îmbunătăţeşte semnificativ memoria şi funcţiile motorii.

7. Legume crucifere. Legumele crucifere (varză, conopidă, broccoli) s-au dovedit benefice în ceea ce priveşte conservarea memoriei la vârste înaintate.

8. Cereale integrale. Cerealele integrale (ovăz, pâine integrală, orez brun) influenţează pozitiv funcţiile creierului. Ele protejează organismul de afecţiunile cardiace şi îmbunătăţesc circulaţia sângelui.

9. Ciocolată neagră. Datorită proprietăţilor antioxidante puternice, ciocolata neagră ajută la îmbunătăţirea memoriei. Aceasta conţine stimulenţi naturali importanţi, aşa cum este cafeina, substanţa ce creşte puterea de concentrare. De asemenea, substanţele antioxidante din pudra de cacao protejează celulele creierului împotriva stresului oxidativ.

10. Usturoi. Datorită proprietăţilor antioxidante, usturoiul împiedică îmbătrânirea prematură.

IMPORTANT! Apa este cea mai naturală substanţă pe care poţi să o consumi. Corpul uman este făcut din apă, iar fără o cantitate suficientă de apă, creierul nu poate funcţiona la cote maxime.

DE EVITAT: slănina, carnea de porc şi carnea grasă, afumăturile, alcoolul în exces, tutunul.

Citeşte şi Jocuri de memorie: Cum să-ţi antrenezi creierul zilnic

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce conține untul Deluxe de la Lidl, de fapt. Mulți români îl cumpără, în special când e la ofertă, dar puțini citesc și eticheta
Capital.ro
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Playtech.ro
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Un plan secret al Rusiei prevede dizolvarea Ucrainei și redefinirea ordinii mondiale
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Rețeta de orez cu varză, o combinație surprinzător de apetisantă. Poate fi răsfățată și cu un ardei iute
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Ninsorile au făcut ravagii în România! În ce județe sunt blocate șoselele și căile ferate
Cancan.ro
Ce a putut să pățească Gabriela Lucuțar la înmormântarea unui adolescent de 16 ani: 'S-a oprit slujba! Așa ceva n-am văzut niciodată'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi obligați
StirileBZI
Cu cât vor creşte pensiile de la 1 ianuarie 2025: Ce anunţ a făcut Simona Bucura-Oprescu
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Rusia lansează primul atac cu rachetă balistică în Ucraina: reacții internaționale
MediaFlux
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?