Într-o declaraţie în Camera Comunelor, Hague a indicat printre altele că omologul său rus, Serghei Lavrov, într-o convorbire telefonică luni, nu a menţionat o eventuală intervenţie militară în Ucraina.
Şeful diplomaţiei britanice a făcut apel la Rusia şi Uniunea Europeană să coopereze în dosarul ucrainean şi a afirmat că ar fi ”o eroare” să consideri Ucraina drept teatrul unei ”competiţii între Est şi Vest”.
”Situaţia financiară a Ucrainei este foarte gravă şi potenţial neviabilă fără un ajutor extern”, a subliniat Hague.
Înainte de a merge la Kiev, Hague va pleca luni seara la Washington, unde se va întâlni cu secretarul de stat american, John Kerry, şi cu reprezentanţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), ”cel mai bine cotat” pentru a acorda sprijin financiar Ucrainei.
Noile autorităţi ucrainene, instaurate după destituirea preşedintelui Viktor Ianukovici, au afirmat luni că ţara are nevoie de 35 miliarde de dolari în următorii doi ani şi au cerut organizarea unei conferinţe internaţionale a donatorilor.
Dar ”sprijinul FMI necesită instalarea în prealabil a unui guvern stabil, legitim şi angajat să întreprindă reformele necesare pentru stabilitate economică”, a subliniat ministrul britanic.