Un fals documentar care afirmă că lovitura de stat militară din 1981 a fost organizată de fapt de conducătorii vremii în complicitate cu Casa Regală şi pusă în scenă de un regizor cu scopul de a consolida imaginea regelui a generat o polemică luni în Spania, relatează AFP, citată de Agerpres.
În noaptea de 23 spre 24 februarie 1981, regele Juan Carlos a apărut la televiziune pentru a apăra „ordinea constituţională”, punând capăt tentativei de lovitură de stat a unui grup de militari conduşi de locotenent-colonelul Antonio Tejero, care năvăliseră în Congres cu armele în mâini.
După cinci ani de la moartea dictatorului Francisco Franco, spaniolii s-au temut în acea noapte că tânăra lor democraţie ar putea fi distrusă. Acele ore au rămas în memoria lor drept cele în care regele şi-a cucerit legitimitatea.
Duminica trecută, timp de 50 de minute, telespectatorii care au vizionat documentarul „Operacion Palace” au putut crede că tentativa a fost imaginată de fapt de conducătorii şi opoziţia din vremea respectivă, în complicitate cu Casa Regală şi serviciile secrete.
Obiectivul lor ar fi fost să protejeze democraţia de ameninţările militarilor şi să întărească imaginea regelui ca şef al statului, potrivit falsului documentar realizat de celebrul jurnalist al televiziunii spaniole Jordi Evole, care pretindea că s-ar fi bazat pe documente secrete ale CIA.
Scenariu de film
Totul ar fi început cu o reuniune, în 2 ianuarie 1981, la care participau şeful guvernului, pe atunci în dificultate, Adolfo Suarez, şeful opoziţiei socialiste, Felipe Gonzales, responsabili politici, secretarul general al Casei Regale şi un presupus conducător al serviciilor secrete. Toţi au fost de acord cu ‘nevoia urgentă’ de a da o lovitură pentru a contra agitaţia militară latentă. Ei au decis să monteze o falsă lovitură de stat, ştiind că ea nu îşi va atinge scopul şi au cerut regizorului Jose Luis Garci să o pună în scenă.
Susţinut de mărturia realizatorului, de interviurile unor jurnalişti veterani şi de responsabili politici reali, falsul documentar dezvoltă ideea că noaptea loviturii de stat răspundea unui scenariu pregătit dinainte, având ca punct culminant celebrul discurs al regelui, filmat cu şase zile anterior.
Reportajul se termină cu mesajul explicativ: „Ne-ar fi plăcut să vă povestim adevărata istorie a lui 23 februarie, dar aceasta nu a fost posibil. Tribunalul suprem nu autorizează consultarea arhivelor procesului militarilor implicaţi până ce nu vor trece 25 de ani de la moartea persoanelor urmărite sau 50 de ani de la lovitura de stat„, au putut citi telespectatorii.
„Această decizie oferă un teren fertil teoriilor şi fabulaţiilor de toate tipurile. Ca şi aceasta. A noastră nu va fi probabil nici ultima nici cea mai fantezistă„, conchide mesajul.
Misterul rămâne
La peste 30 de ani de la tentativă, interesul în Spania pentru circumstanţele ei rămâne acut şi există voci care cer încă explicaţii, în special despre identitatea misteriosului „Elefant alb” citat de Tejero şi despre implicarea serviciilor secrete, inclusiv a regelui. „Nu se ştie nimic despre partea civilă a lui 23 februarie, care nu a constituit obiectul unei anchete, şi nu se ştie nimic oficial despre implicarea regelui pe care niciun istoric nu o pune la îndoială” , afirma luni pe blogul său senatorul naţionalist conservator Inaki Anasagasti, care a participat la falsul documentar.
Jordi Evole afirmă că s-a inspirat din „Operaţiunea Luna„, un fals documentar despre cucerirea spaţială, realizat în 2002 de William Karel.
În afară de succesul de audienţă, cu 23,9 % din piaţă pentru canalul privat La Sexta, emisiunea lui şi-a atras şi numeroase critici. „Părinţii şi unchii mei şi-au făcut valizele în 23 februarie. Ei au dechis televizorul cu mare interes. Este o adevărată lipsă de respect”, s-a indignat o internaută, în timp ce subiectul a rămas fierbinte pe Twitter.
De asemenea, presa a publicat numeroase editoriale pro şi contra iniţiativei. „Dacă Operacion Palace ne-a ajutat să reflectăm puţin asupra felului în care este filtrată cantitatea de informaţie pe care o primim, este cu atât mai bine”, a scris la rândul lui pe Twitter Jordi Evole.